Grote stap in bed-bad-brood-kwestie, kabinet start proef in Eindhoven en andere grote steden

23 november 2018 om 18:13
nl
Het kabinet heeft met gemeenten een akkoord bereikt in de bed-bad-brood-kwestie, de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het kabinet stelt 48 miljoen beschikbaar voor een pilot, die onder meer in Eindhoven wordt uitgerold. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen daar op een speciale plek worden opgevangen, op voorwaarde dat de huidige bed-bad-brood-locaties gaan verdwijnen. Dat zijn initiatieven van particulieren, organisaties of gemeenten die de uitgeprocedeerde asielzoekers willen helpen.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Volgende week zetten staatssecretaris Mark Harbers (VVD) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hun handtekening onder het bereikte akkoord en het daarmee samenhangende budget van 48 miljoen. En kunnen de vijf grote pilotgemeenten -Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen- aan de slag. 

Sleutelwoorden: opvang en begeleiding
Bij de aanpak wordt gekeken naar de achtergrond van de uitgeprocedeerde asielzoekers en in hoeverre ze bereidheid zijn vrijwillig terug te gaan naar hun land. Sleutelwoorden zijn opvang en begeleiding, waarbij gemeenten ruimte hebben voor een lokale invulling. 

Saillant
Uit onderzoek van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid) wijst uit dat 24-uurs opvang, dagbesteding en begeleiding meer bevorderlijk is voor een terugkeer naar het eigen land dan alleen het aanbieden van een matras, zoals staatssecretaris Harbers bepleit. De gemeente Eindhoven lijkt dus op de goede weg. 

Doorbraak
In verschillende media wordt het akkoord een 'doorbraak' genoemd omdat dit onderwerp in 2015 bijna tot de val van het vorige kabinet zorgde. Maar nu is het dus toch gelukt tot overeenstemming te komen. De pilots worden over drie jaar geëvalueerd door een onafhankelijke commissie. 

Bij de gemeente Eindhoven was niemand bereikbaar voor commentaar. Vluchtelingenwerk Eindhoven laat weten met een reactie te willen wachten tot donderdag, als het akkoord is ondertekend en alle in's en out's bekend zijn. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.