Hoezo Black Friday? Sint-Janskathedraal in Den Bosch houdt Red Wednesday

23 november 2018 om 18:19
nl
Je hebt 'Blue Monday' en natuurlijk 'Black Friday'. En je hebt ook 'Red Wednesday', ook al is die nog niet zo bekend. De Sint Janskathedraal in Den Bosch zal aanstaande woensdag voor het eerst in het rood worden gezet.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Met 'Red Wednesday' wordt aandacht gevraagd voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen. In andere landen wordt het al langer gedaan, hoewel het niet overal aan de woensdag is gekoppeld. Zo kleurde donderdag de Sacré-Coeur in Parijs rood. Vrijdag is de Sagrada Familia in Barcelona aan de beurt. In Groot-Brittannië worden woensdag tientallen kerken, synagogen en moskeeën rood verlicht.

Eerste keer
Het initiatief komt van Kerk in Nood dat internationaal opereert en bestaat al enkele jaren. "Maar het is de eerste keer dat we in Nederland meedoen", zegt woordvoerder Dennis Peters. "Het zal een bijzonder beeld geven. De Sint Jan is natuurlijk een prachtige kerk."

De bedoeling is dat het initiatief volgend jaar wordt uitgebreid waardoor er ook andere gebouwen rood worden verlicht. 

Om de Sint Jan te verlichten, moeten er wel aanpassingen worden gedaan. Het gewone licht is oranje en dus niet geschikt. "We hebben een bedrijfje ingehuurd dat woensdag voor de rode lampen vanaf de Parade zorgt." Het licht zal tot ongeveer tien uur te zien zijn. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.