Eis celstraffen tegen Syriërs om bijdrage terrorisme, één verdachte woonde in Oosterhout

24 november 2018 om 11:21
nl
Tegen twee Syrische vluchtelingen heeft de officier van justitie van het Landelijk Parket vrijdag straffen van negen en zes jaar geëist. De twee worden ervan verdacht in Syrië actief te zijn geweest voor terroristische organisaties zoals Jabath al-Nusra en Islamitische Staat (IS). Een van de mannen, die enige tijd in Oosterhout woonde, werd 1 december in Arnhem aangehouden. De tweede man is dezelfde dag in Bergen op Zoom aangehouden.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het OM verdenkt het duo ook van het smokkelen van ten minste één andere Syriër naar Nederland. Er zijn geen aanwijzingen dat de twee zich in Nederland met terroristische activiteiten hebben beziggehouden. 

De twee waren in 2015 naar Nederland gekomen. In 2017 meldde de AIVD over de sympathieën van de twee en dat de oudste, een nu 27-jarige man, een hennepkwekerij zou hebben in zijn huis in Oosterhout. Die wordt inderdaad aangetroffen. 

Sluipschutter
In zijn telefoon worden vervolgens chatberichten en foto’s gevonden die erop duiden dat hij betrokken zou zijn geweest bij terrorisme in Syrië, stelt het OM. De man zou sluipschutter zijn geweest en zeker veertien mensen gedood hebben. 

Ook in de telefoon van de andere man worden dergelijke berichten gevonden. De twee worden aangehouden, vlak nadat ze behulpzaam zijn geweest bij het naar Nederland halen van een andere Syriër. 

Uitspraak
Op 7 december wordt uitspraak gedaan in deze zaak. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.