Ook in Brabantse gemeenten gaat het licht uit door Belgisch stroomtekort

24 november 2018 om 20:48
nl
Omdat de Belgen komende winter kampen met een tekort aan stroom, komen afwisselend ook vier Brabantse dorpen in het donker te zitten. Om in België stroom te besparen wordt op gezette tijden het zogeheten afschakelplan in werking gezet. Een stad, dorp of een wijk moet het dan drie uur zonder stroom doen. In Brabant zijn de inwoners van de zuid-westhoek de klos en 'uiteraard' ook de inwoners van de enclave Baarle-Nassau. Dat maakte VRT-nieuws zaterdag bekend.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

In totaal worden acht Nederlandse gemeenten getroffen door het afschakelplan, deels in Limburg en deels in Brabant. Die gemeente krijgen stroom via Belgische verdeelstations. Daardoor worden ook die consumenten drie uur lang (beurtelings) van het stroomnet afgesloten.

 

'En dan denk ik aan Brabant want daar brandt GEEN licht'
Langs de Belgisch Nederlandse grens ( Brabant en Limburg) zijn acht gemeenten de klos met 134 -(huis)aansluitingen. Op het kaartje van VRT-nieuws is te zien dat het zeker ook gaat om tientallen gezinnen in Baarle-Nassau en aansluitingen in de dorpen Ossendrecht, Hoogerheide en Putte. 


Om het gat in de Belgische stroomvoorziening te dekken heeft het Belgische Engie Electrabel intussen 1.143 megawatt extra stroom ‘verzameld’.  “Maar ondanks alle inspanningen is er nog steeds een risico op stroomtekort. Vijf van de zeven kernreactoren werken nog steeds niet en met de koude wintermaanden in aantocht hebben we nog meer elektriciteit nodig”, schrijft VRT-nieuws.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.