Video

Voetballer gewond bij vechtpartij na wedstrijd Right-Oh-Hoge Vucht [VIDEO]

25 november 2018 om 19:29
nl
Bij een voetbalwedstrijd tussen Right-Oh uit Geertruidenberg en SC Hoge Vucht uit Breda in de vierde klasse C is zondagmiddag een vechtpartij ontstaan. Een voetballer raakte daarbij gewond aan zijn been. Hij liep een slagaderlijke bloeding op en wordt zondagavond geopereerd.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Volgens politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage kwamen verschillende politie-eenheden op de vechtpartij af om de boel te sussen. 

Een speler van SC Hoge Vucht schopte tijdens de ruzie tegen een deur van het clubhuis van de thuisspelende partij Right-Oh. Hij raakte daarbij gewond omdat hij met zijn been dwars door de ruit heen ging. Hij liep daarbij een flinke bloeding op. De speler is naar het ziekenhuis gebracht.

Aangifte
"Er zijn vanuit beide clubs aangiftes gedaan", weet Uytdehage. De club uit Breda deed na afloop aangifte van belediging. Er zouden racistische leuzen zijn geroepen door iemand uit het publiek. De club uit Geertruidenberg heeft aangifte gedaan van vernieling. 

Omstanders maakten een video van de vechtpartij. De video gaat in verschillende Whatsappgroepen rond. Daarop is te zien hoe de voetballers de gewonde speler te hulp schieten. Terwijl dat gebeurt hebben andere sporters nog ruzie en gaat er een prullenbak de lucht in.

 

Rode kaart
"Het was een hele normale en sportieve wedstrijd", vertelt voorzitter Joop de Jongh van Right-Oh. Ondanks het soepele verloop, ging het in de 80ste minuut toch mis. "We stonden 2-0 voor. Op een gegeven moment schopte en sloeg de keeper van SC Hoge Vucht naar een speler van ons. Daar kreeg hij terecht een rode kaart voor."

Iemand uit het publiek riep toen - volgens de Bredase club - racistische leuzen richting de gastspelers. "De spelers rukten toen op richting de kantine om verhaal te halen. Dit ging gepaard met de nodige agressiviteit", aldus De Jongh. De voorzitter benadrukt dat de persoon die iets richting het veld riep geen lid is van de club. "Bovendien distantieer ik onze club ver van racisme. Iedereen is bij ons welkom. Er spelen zelfs Somaliërs en Syrische vluchtelingenkinderen bij onze club. Racisme is een ver-van-ons-bed-show."

Pilsje
Volgens De Jongh waren het slechts een paar spelers die te keer gingen. "Veel jongens probeerden de vechtpartij te voorkomen. Een aantal spelers van SC Hoge Vucht zijn zelfs nog een pilsje blijven drinken na afloop."

Racisme
Ook voorzitter van SC Hoge Vucht Hasan Lammou betreurt de vechtpartij. "Wij keuren geweld nooit goed en daar nemen we dan ook afstand van." Het ging volgens Lammou niet om één maar om twee personen die racistische leuzen riepen. En daar zat volgens Lammou ook een lid van Right-Oh bij. "Er werd duidelijk 'kanker zwarten' geroepen naar twee van onze spelers. Die spelers wilden verhaal gaan halen. Maar de twee daders hielden zich schuil in de kantine." Daarom werd er tegen de deur geschopt.

Lammou deelt verder de mening met De Jongh dat de wedstrijd eigenlijk heel sportief verliep. Ook wil hij Right-Oh zeker geen racistische club noemen. "Het zijn gewoon een aantal gekken die geen weet hebben van hoe ze iemand anders kunnen kwetsen met hun woorden. Het zijn individuen."

Return
De club uit Geertruidenberg heeft in ieder geval geen behoefte aan een gesprek met de tegenpartij, ondanks dat de return nog moet volgen. "Dit is niet de eerste keer dat er iets mis gaat met spelers van SC Hoge Vucht. Dit is aan de KNVB om op te pakken. We wachten het rustig af."

De Bredase voetbalvereniging erkent dat het eerder misging. "Maar het was de laatste tijd redelijk stabiel. Bovendien denk ik niet dat de schuld van vandaag helemaal bij ons ligt. De reactie is slecht, maar ik denk wel dat de racistische leuzen het hebben veroorzaakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.