Video

Hoe de Nederlandse Indorock opkwam vanuit Breda leer je in het Stedelijk Museum

30 november 2018 om 15:15
nl
Mooie jongens en opzwepende muziek, de Tielman Brothers veroorzaakten nogal wat ophef. In de tijd dat Nederland nog naar de Selvera's luisterde, importeerden zij via Indonesië de rock 'n roll. Ouderen vonden het duivelse muziek, jongeren swingden er op los. In het Stedelijk Museum Breda begint morgen een expositie over deze bijzondere geschiedenis.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

En dat is niet toevallig. Het Nederlandse verhaal van de Tielman Brothers begint in Breda. In die stad gaven ze, in schouwburg Concordia, hun eerste concert, gevolgd door optredens in het inmiddels opgedoekte hotel De Schuur aan de Catharinastraat. Hoe kwam het? De familie was na het vertrek uit Indonesië terecht gekomen in een pension aan de Bredase Baronielaan waar Indische Nederlanders woonden. 

 

 

 

Klanken van Oorsprong
Het hele verhaal wordt uitgebreid uit de doeken gedaan in de film 'Klanken van Oorsprong' van Hetty Naaijkens - Retel Helmrich. Zij vertellen meeslepend over de musici die aan de wieg van de Nederlandse popmuziek stonden. Bijna 25.000 mensen bekeken de film al en ze wordt nog steeds vertoond.

 

 

 

 

De Tielmans waren niet de enige Indische Nederlanders die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen. Het land was onafhankelijk geworden en veel mensen maakten de keus naar Nederland te gaan. Ze namen een hutkoffer mee en in hun hoofd de klanken van de rock 'n rollmuziek die in Indonesië via de Australische radio en Amerikaanse legerzenders al jaren te horen was. Muziek die in het nog wat meer benepen Nederland minder makkelijk doordrong. 

 

 

Duitsland
Niet dat de Indorock in Nederland nou meteen een succes was.  Veel jongeren genoten ervan maar de muziek werd ook duivels genoemd en drong maar mondjesmaat door tot de studio's van radio en TV. De Tielmans beleefden hun eerste grote successen in Duitsland. 

Maar wel met Bredase gitaren. De mannen hadden geen cent te makken maar toen de Bredase muziekhandelaar Spronk hen had horen spelen leverde hij hen twee gitaren, op afbetaling. Op die gitaren stonden ze later op het podium van stadsschouwburg Concordia te spelen. 

 

 

Het Stedelijk Museum Breda maakt er een Indische Winter van. Tot halverwege januari is een tentoonstelling te zien en staat een groot aantal evenementen geprogrammeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.