Video

'We worden mentaal steeds ongezonder en worden opgeslokt door onze smartphones'

1 december 2018 om 10:39
nl
Stel mentale gymles verplicht in het basisonderwijs en zorg dat mensen tijdens het werk even de tijd krijgen voor wat mindfullness. Dit zijn twee van de aanbevelingen die Joep Verbugt doet in zijn pamflet ‘Pleidooi voor een mentaal offensief’. Verbugt is baas van de GGZ Eindhoven en tbs-kliniek De Woenselse Poort. Verbugt wil dat er meer aandacht komt voor mentale gezondheid.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

“We maken mentale gezondheid minder belangrijk dan lichamelijke gezondheid”, vertelt Verbugt. En dat is niet terecht, benadrukt hij. ”We worden opgeslokt door onze smartphone. We denken dat we kunnen multitasken en dat is niet het geval. We zien dat mensen zich steeds slechter kunnen concentreren. We worden mentaal steeds ongezonder.”

Stigma
Daarom vindt Verburg dat we meer met onze mentale gezondheid bezig moeten zijn. Maar er is één probleem: mensen met mentale klachten of psychiatrische patiënten gaan gebukt onder een stigma. “Maar je moet erover kunnen praten. Dat moet ook normaal worden. Het is ontzaglijk belangrijk om te laten zien dat je niet uniek bent als je mentale klachten hebt en dat het niet iets is waar je je voor hoeft te schamen.”

Verbugt geeft zelf het goede voorbeeld. Hij begint zijn boek met de omschrijving hoe hij zelf twee jaar geleden met paniekaanvallen kampte. In onderstaande video vertelt hij wat dit met hem deed. 

Joep Verbugt wil met zijn pamflet een discussie starten. Er moet een nieuwe mentaliteit in de samenleving komen met tien praktische tips aan de samenleving. Zo wil Verburg dat er een EHBO-cursus eerste hulp bij psychische problemen wordt gefaciliteerd. Er moet een mentale gezondheidsmonitor komen.  In de video licht Verburg aan aantal tips toe, waaronder de mentale gymles. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.