Video

Deze figuren voor bij je kerststal kosten samen 12.000 euro

2 december 2018 om 18:41
nl
Het wordt gekocht en mensen hebben er ook nog veel geld voor over: luxe figuren voor bij de kerststal. Beeltenissen van de drie Koningen, een Jozef en Maria, lammeren en de os en de ezel die bij elkaar 12.000 euro kosten, worden verkocht bij het familiebedrijf Van Erp in Heukelom. Het gaat dan om handgemaakte figuren die een mantel dragen van bladgoud of van witgoud.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De collectie in het kleine atelier van de lijstenmakerij omvat heel wat kerststallen en bijbehorende beeldjes. Anders dan bij de grote winkelketens gaat het om figuren van een zeer hoge kwaliteit. Veelal gemaakt in Duitsland en Italië en natuurlijk met de hand gesneden. “Het is iets blijvend dat wij leveren”, vertelt Ilse van Erp. “Sommige families komen hier al heel lang over de vloer en de kerststallen worden ook doorgegeven aan de volgende generaties.”

Absolute top
Bij Van Erp zitten ze al sinds 1865 in de lijstenmakerij en in de handel van religieuze beelden. Tot 2011 in hartje Tilburg en daarna in het dorpje Heukelom. De kerstgroep die 12.000 euro kost is de absolute top in het segment. 

“Maar, ik heb ook een setje van zeven euro”, zegt Ilse. De duurdere kerstgroepen blijven lang in families en komen na verloop van jaren vaak terug in het atelier voor restauratie. “Een restauratie is het altijd waard. Zo’n groep is oud en heeft altijd waarde, maar het is vooral de emotionele waarde."  

Honden zijn dol op Jozef
Kerstgroepen voor bij de kerststal hebben in de huiskamer overigens wel een natuurlijke vijand en dat is onze trouwe viervoeter. “Honden zijn vooral dol op de schapen van de kerststal en op Jozef, die kauwt blijkbaar lekker weg”, zegt Ilse. 

Zo’n lekker schaapje of een afgekloven Jozef kan de eigenaar heel wat geld kosten, want voor een koppeltje schapen uit het hoogste segment moet je al gauw een paar honderd euro betalen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!