Frauderende kippenboeren worden kaalgeplukt door justitie

5 december 2018 om 15:28
nl
Twee Brabantse kippenboeren uit Haghorst en Lage Mierde moeten forse bedragen betalen aan de staat. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Het gaat om 180.000 en 37.000 euro. Die bedragen zijn een schatting van de winst die de frauderende boeren hebben gemaakt. Daarbovenop komen nog geldboetes en een taakstraf.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De kippenboeren zouden honderden tot duizenden kippen meer hebben gehad dan was toegestaan. Voor die kippen betaalden ze geen mestrechten. De winst die daarmee werd gemaakt, moet nu terug worden betaald aan de staat. Volgens justitie schaden de boeren met hun mestfraude de natuur en het milieu.

Werkstraf
De illegale kippen belasten het milieu met stikstof, fosfaat, ammoniak en broeikasgassen. Daarnaast veroorzaken ze stank. De kippen boeren waren woensdag niet aanwezig bij de uitspraak van de rechter. De boer uit Haghorst kreeg ook nog een veroordeling van 180 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk en een geldboete van 40-duizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De kippenboer uit Lage Mierde kreeg een boete van 15-duizend euro, waarvan 10-duizend voorwaardelijk voor de mestfraude. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.