Probleemwijk Oss: 'Dit los je niet op met regeltjes van bovenaf, dat werkt hier niet' - Omroep Brabant

Probleemwijk Oss: 'Dit los je niet op met regeltjes van bovenaf, dat werkt hier niet'

5 december 2018 om 18:58
nl
Herhaaldelijke problemen met eenzelfde groep werkloze jongeren van in de twintig zijn voor burgemeester Wobine Buijs van Oss aanleiding om een deel van de volkswijk Schadewijk aan te wijzen tot veiligheidsrisicogebied. Met ingang van woensdag. Een verslaggever van Omroep Brabant ging poolshoogte nemen en sprak met SP-raadslid Marie-Therese Janssen en voorzitter van de wijkraad van Schadewijk, Max Westerveld.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Het is een ingrijpende maatregel, een wijk aanwijzen als risicogebied. Het betekent dat je mensen staande mag houden, mag fouilleren en dat tassen en auto's mogen worden gecontroleerd. Maar de problemen, zoals bijvoorbeeld met het afsteken van vuurwerk, spelen al zo lang en zijn zo hardnekkig, dat burgemeester Wobine Buijs geen andere oplossing ziet. 

Armoedebestrijding
Ondertussen wordt er gewerkt aan een plan dat gericht is op armoedebestrijding, hulp aan gezinnen en het herstellen van het vertrouwen van wijkbewoners in de gemeente en andere instanties. De hoop is dat daarmee ook de problemen met de groep jongeren worden aangepakt.

Ontheemde jongeren
SP-raadslid Marie-Therese Janssen ziet helemaal geen heil in de aanpak van de burgemeester. "Ik denk dat het probleem is dat deze jongeren ontheemd zijn geraakt. Er stond hier een prachtig gebouw waar jongeren elkaar vonden, waar jongerenwerkers waren en je makkelijk naar binnenliep. Dat is verdwenen, daar is een nieuw gebouw voor in de plaats gekomen en dat binnenlopen gebeurt niet meer. De jongeren hebben geen plek meer en zijn onvoldoende opgevangen en niet genoeg begeleid."

"Een oplossing zouden straatcoaches kunnen zijn. Zorgen dat je dichtbij deze mensen komt en met ze in gesprek gaat. Vanuit dat gegeven kun je iets bereiken. Niet met allerlei maatregelen en regeltjes van bovenaf. Dat werkt niet in deze wijk." 

Wachten op privacy instellingen...

Uitgebreid plan van wijkraad
Max Westerveld, lid van de wijkraad van Schadewijk, begrijpt dat er maatregelen worden genomen, maar was wel enigszins verrast door de zwaarte ervan. "We zijn een dag van tevoren geïnformeerd, weten uiteraard wat er speelt en kunnen daar iets van vinden. Maar we zien dit toch vooral als een aangelegenheid voor de politie en de burgemeester."

Hij denkt wel dat de ingreep van de burgemeester op korte termijn werkt. "We zitten in de vuurwerkperiode, dus dat probleem is voor nu wel even opgelost. Denk ik. Hoop ik. Op de langere termijn heb ik mijn hoop gevestigd op het plan dat nu wordt gemaakt voor armoedebestrijding en hulp aan de gezinnen in de wijk. Daarmee wordt het probleem met de jongeren hopelijk ook opgelost." 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.