Video

'Iedere dag afwachten of de trein wel rijdt', reizigers in actie tegen storingen op Maaslijntje

6 december 2018 om 13:50
nl
Treinreizigers hebben het helemaal gehad met het Maaslijntje. De enkel-spoorverbinding die vanuit Nijmegen via Cuijk en Boxmeer naar Roermond gaat is een dagelijkse bron van ergernis voor iedereen die er voor werk of school gebruik van moet maken. Medewerkers van ROC De Leijgraaf in Cuijk zijn het zo zat dat ze in actie zijn gekomen. "In november was de trein 120 keer vertraagd. Dan is soms de halve klas te laat."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

"Zo erg is het nog nooit geweest", zeggen de actievoerders. Ze stuurden een klachtenformulier naar de provincie Limburg die de concessie voor de treinverbinding aan Arriva heeft gegeven. "Het is iedere dag de vraag of de trein wel rijdt. Maar ook als die rijdt is het de vraag: tot hoever gaat 'ie dan?". 

Wachten op privacy instellingen...

Toni Vos heeft de treinverbinding dagelijks nodig voor haar werk in Vortum-Mullem. "Als ik te laat kom moet ik verlofuren inleveren. Dat zijn er nu al vijftien, ook omdat ik onlangs een hele dag niet kon komen omdat de trein niet reed." Vorige week nog strandde haar trein kort na vertrek vanaf station Nijmegen. Dat kostte Toni opnieuw een uur verlof. "Ik sta 's morgens echt met zenuwen op: rijdt mijn trein wel?" 

Kunnen we wel op tijd naar huis?
Marijke Edelman werkt bij MSD in Boxmeer. Als ze in Nijmegen instapt in de Maaslijn heeft ze er al een rit vanuit Ede opzitten. "Dan is het toch even doorstappen om op tijd in de trein te zitten, maar dan moet je maar afwachten of die gaat rijden." "We stranden regelmatig ergens halverwege en dan sta je op een koud perron te wachten op de volgende trein", vult haar collega Gert-Jan van Duijn aan. "Op het werk kijken we al ruim van tevoren of we wel naar huis kunnen."

Ook voor leerlingen van scholen in Cuijk en Boxmeer zijn de treinstoringen een grote bron van ergernis. "We komen vaak te laat en dat is wel irritant want dat wil je natuurlijk niet." Soms moeten ouders inspringen om de kinderen naar school te brengen. 

Dagelijkse stress
'Ik moet in Venray overstappen om met de trein naar Eindhoven te  gaan," zegt een Fontys-student. "Het is al verschillende voorgekomen dat ik die overstap van tien minuten niet haal." Het bezorgt hem dagelijkse stress: "Kom ik op tijd? Ga ik er überhaupt komen?" 

Vervoersmaatschappij Arriva wijst voor het hoge aantal storingen naar de haperende techniek van spoorbeheerder ProRail. Die zegt op haar beurt dat er op korte termijn geen oplossing mogelijk is.  ProRail heeft op termijn wel plannen om het enkel spoor van de Maaslijn uit te breiden met extra inhaalsporen en uit te rusten met bovenleiding. 

Raadsvragen
De situatie heeft geleid tot vragen van het CDA in de gemeenteraad van Boxmeer. De partij vindt het onacceptabel dat er voorlopig geen oplossing komt en dat reizigers maar moeten wennen aan de problemen. Het CDA heeft ook vragen gesteld aan de betreffende staatssecretaris. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.