Monsterzege in Eindhoven, PSV wint met 6-0 van Excelsior

7 december 2018 om 22:11
PSV heeft zich uitstekend hersteld van de nederlaag tegen Feyenoord. De koploper won met 6-0 van Excelsior. Twee van de zes treffers kwamen op naam van een speler van Excelsior.
Profielfoto van Malini Witlox

Er waren twee wijzigingen in het team van PSV ten opzichte van de vorige wedstrijd. Gaston Pereiro kreeg lange tijd het vertrouwen van Van Bommel, maar tegen Excelsior kwam daar een einde aan. Gutiérrez mocht voor het eerst dit seizoen in de eredivisie vanaf het begin meedoen.

De Mexicaan kwam eind augustus voor 8 miljoen euro uit eigen land over van Pachuca. PSV bleef in eigen land maar winnen en mede daardoor hield Van Bommel steeds vast aan zijn vertrouwde formatie, met middenvelders Pablo Rosario, Pereiro en Jorrit Hendrix. Daniel Schwaab kon tegen Excelsior wegens privé-omstandigheden ook niet meedoen. Trent Sainsbury verving hem centraal in de defensie.

Het elftal van trainer Mark van Bommel had aan Excelsior een ideale tegenstander om de eerste verliespartij van dit seizoen van zich af te spelen. Excelsior kon een kwartier lang redelijk meespelen in Eindhoven. Toen PSV ook maar even aanzette, was het gedaan met het verzet van de ploeg van coach Adrie Poldervaart.

VAR grijpt in
Op aangeven van linkerverdediger Angelino werkte Luuk de Jong de bal in de 17e minuut achter doelman Sonny Stevens. Twee minuten later leek PSV een strafschop te mogen nemen, maar scheidsrechter Jeroen Manschot draaide die beslissing na het zien van tv-beelden terug. Door een eigen doelpunt van Robin van der Meer (die de bal met zijn hoofd verlengde) was het halverwege 2-0.  Na de pauze werkte ook Jurgen Mattheij de bal in zijn eigen doel.  Donyell Malen maakte 4-0 en Steven Bergwijn zorgde voor de vijfde treffer. Luuk de Jong bepaalde de eindstand op 6-0 en is nu weer topscorer van de eredivisie met veertien doelpunten.

Tekst gaat door onder de tweets.

Omroep Brabant hield de wedstrijd live bij. Lees het verslag hieronder nog eens terug.

91' Gas terugnemen, dat kent PSV niet. Het is Luuk de Jong die de 6-0 maakt. Hij komt goed voor zijn tegenstander en scoort.

89' Het is nog niet genoeg voor PSV. Bergwijn ziet wat ruimte in de korte hoek en scoort. Het is 5-0.

79' Invaller Donyell Malen maakt de 4-0 na een hele goede en sterke actie. Het is zijn eerste goal in een thuisduel.

77' Wissel bij PSV. Michal Sadilek mag zijn debuut maken. Hendrix gaat eruit.

74' Wissel bij PSV. Lozano moet eruit op deze 'Mexicaanse avond' en is hier niet blij mee. Hij loopt langs Van Bommel zonder hem een hand te geven. Donyell Malen is zijn vervanger.

67'  De scheidsrechter grijpt opnieuw naar geel, nu voor Mounir El Hamdaoui.

64' Van der Meer krijgt een gele kaart. Hij zit zelf ook even geblesseerd op het veld.

61' PSV wil een penalty, Mattheij legt zijn arm op de schouder van De Jong. De scheidsrechter wil er niet aan.

60' PSV-speler Trent Sainsbury krijgt een gele kaart.

56' De Jong krijgt een goede kans, maar de bal gaat er niet in. De aanvoerder is bij bijna iedere kansrijke actie betrokken. Als PSV kampioen wordt, is dit meer dan ooit het kampioenschap van Luuk de Jong.

54' Gele kaart voor Luigi Bruins.

51' Het is 3-0. Wederom een eigen doelpunt van Excelsior. Mattheij schiet de bal achter zijn goalie.

45' Rust in Eindhoven. Salcido loopt een ererondje.

43' Gutierrez is dichtbij een goal, maar hij stuit op Stevens.

33' PSV blijft maar komen en daar is dan de 2-0.  Een vrije trap gaat via Van der Meer in het doel.

31' Weer net niet. Dumfries raakt de paal en een schot van Rosario gaat voorlangs het doel van Stevens

28' Luuk de Jong heeft zijn tweede van de avond op zijn schoen, maar er zit een Excelsior-verdediger tussen.

22' Een applaus vanaf de tribunes voor Jordy Vogels, een 22-jarige supporter die vorige week omkwam bij een ongeval toen hij op weg was naar de Europese wedstrijd van PSV.

21' Mansveld herroept zijn beslissing. Het is geen strafschop! Het zorgt voor een fluitconcert van PSV-fans.

18' Overtreding, Van der Meer brengt Lozano uit balans. De bal gaat op de stip. Lozano gaat achter de bal staan. Hoewel: Scheidsrechter Jeroen Mansveld overlegt nog even met de VAR, was het wel echt een penalty?

17' Wie anders dan Luuk de Jong helpt zijn ploeg aan een voorsprong. Het is zijn 13e goal van het seizoen!

12' Vrije trap genomen, de bal komt niet uit bij Bergwijn.

10' PSV heeft zoals verwacht het meeste balbezit, maar tot goede kansen leidt het niet.

4' Overtreding van De Jong. Hij duwt Mattheij weg, vrije trap voor Excelsior.

2' Hoekschop voor PSV, die levert echter niet veel gevaar op.

1' We zijn begonnen.

PSV heeft nog maar twee punten voorsprong op Ajax. Als de mannen van Van Bommel onverhoopt verliezen, en Ajax wint van PEC, dat is PSV de koppositie kwijt. Er staat dus veel op het spel.

Van Bommel zei eerder dat hij zijn basisteam niet zou wijzigen na het verlies tegen Feyenoord. Toch zien we twee verrassende namen in de selectie. Hij geeft niet alleen zoals gebruikelijk Mexicaan Hirving Lozano een basisplek, ook Gutiérrez mag starten. Hij krijgt de voorkeur boven middenvelder Gastón Pereiro. Ook Daniel Schwaab speelt niet, hij wordt vervangen door Trent Sainsbury.

Een oude bekende is in het stadion aanwezig. Carlos Salcido (38) wordt benoemd tot PSV-ambassadeur in Mexico. Met de titel wil de club de band met Mexico onderstrepen.