Video

Den Bosch verbiedt oplaten van ballonnen na actie Klaas Dijkhoff

12 december 2018 om 08:00
nl
Den Bosch gaat het oplaten van ballonnen verbieden. De gemeenteraad heeft dat dinsdagavond besloten. Directe aanleiding voor het verbod is de veelbekritiseerde actie van de VVD tijdens een landelijke partijbijeenkomst in Den Bosch, waarbij vijfhonderd ballonnen werden opgelaten. "Als je geen zwerfafval in de natuur wil, moet je ballonnen zeker verbieden."
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De raadsfracties die het verbod steunden, zeggen dat ballonnen de natuur vervuilen en gevaarlijk zijn voor dieren. "Kapotte ballonnen is het meest gevonden zwerfafval op de Nederlandse stranden", Judith Hendrickx van de Bossche Groenen. "En per jaar worden er een miljoen van opgelaten. Als je zwerfafval wil tegengaan, is dit een belangrijke stap."

Dat er een verbod geldt op het oplaten van ballonnen, wil niet zeggen dat elk feestje het nu zonder moet stellen. "Het gaat ons echt om de grote festivals en openingen waarbij vaak honderden ballonnen tegelijkertijd worden gebruikt. Wanneer je dus met één ballon over straat loopt, heeft dat voor ons geen prioriteit", zegt Hendrickx.  

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet in november vijfhonderd ballonnen los in Den Bosch als een ludieke reactie op de kritiek op zijn zogenoemde proefballonnetjes. Dijkhoff lanceerde afgelopen tijd diverse plannetjes, onder meer voor harder straffen in probleemwijken, voor het verbieden van demonstraties tijdens intochten van Sinterklaas en voor kernenergie.

Wachten op privacy instellingen...

De ballonnenactie kwam hem op verwijten te staan van onder andere een boswachter, dierenbeschermers en de Partij voor de Dieren.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.