Video

Ximena (19) pleegde zelfmoord met poeder, ouders verwijten psychologe nalatigheid en doen aangifte

13 december 2018 om 08:45
nl
De ouders van Ximena Knol uit Uden doen aangifte tegen de psychologe van hun dochter en tegen de GGZ Oost Brabant waar de psycholoog werkt.. Ximena pleegde op 19-jarige leeftijd zelfmoord. De ouders vinden dat de therapeut hun dochter aan haar lot heeft overgelaten.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Ximena maakt een einde aan haar leven met een zelfmoordmiddel dat ze eenvoudig op internet had gekocht. Volgens haar ouders was de psychologe op de hoogte van haar suïcidale situatie, maar liet ze na om de behandeling te intensiveren. Ook werden de ouders niet ingelicht.  

Onacceptabel

De ouders vinden het eveneens onacceptabel dat de psychologe Ximena doorverwees naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie. Dit deed de therapeut toen Ximena dacht dat ze onbehandelbaar was omdat ze twee keer op een lange wachtlijst terecht kwam. 

Verder nemen de ouders het de psychologe en GGZ Oost Brabant kwalijk dat ze tot op heden niet in het medisch dossier van Ximena mogen kijken. Ze vonden zelf op de computer van hun dochter de afscheidsbrief aan de psychologe. Ook zagen ze daar het verzoek van Ximena aan haar psychologe om de vragen die haar ouders hebben, te beantwoorden. Dit heeft de psychologe nooit gedaan, zeggen de ouders. 

Geheimhouding

GGZ Oost Brabant kan niet op de aangifte reageren omdat ze de inhoud ervan niet kennen. Wel wijst de instelling erop dat de psycholoog beroepsgeheim heeft en dat vervalt niet bij de dood van een cliënt. Daarom kan het medisch dossier niet met de ouders worden gedeeld. Als er een strafrechtelijk onderzoek komt zal de GGZ Oost Brabant daar alle medewerking aan verlenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.