PSV wint ook zonder al te veel moeite in Almelo van Heracles

15 december 2018 om 19:44
De kans is groot dat PSV de winterstop ingaat als koploper van de eredivisie. Het elftal van trainer Mark van Bommel won zaterdag de laatste uitwedstrijd van 2018, met 0-4 bij Heracles Almelo. PSV sluit de eerste seizoenshelft volgende week af met een thuisduel met AZ. Ajax, dat na zaterdag vijf punten minder heeft, speelt dit jaar nog tegen De Graafschap (zondag) en FC Utrecht (volgende week).
Profielfoto van Malini Witlox

PSV herstelde zich met de winst op het kunstgras in Almelo van de verliespartij tegen Feyenoord (2-1) van twee weken geleden. Dat was

de eerste nederlaag van de Eindhovenaren dit seizoen. Heracles had dit seizoen in de competitie in eigen stadion alleen verloren van

Feyenoord. De ploeg van coach Frank Wormuth pakte bovendien een punt in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax.

Score openen
Tegen PSV leek, in de beginfase, een goed resultaat ook mogelijk. Brandley Kuwas had na vier minuten spelen de score moeten openen. De

aanvaller schoot de bal in kansrijke positie hard en hoog over.

PSV bleek zelf een stuk doeltreffender. Na een goede dieptepass van Jorrit Hendrix speelde Steven Bergwijn, met een knappe voetbeweging,

verdediger Stephen Sama uit en passeerde doelman Janis Blaswich.

Sama speelde ook een rol bij de tweede tegentreffer van zijn ploeg, na 33 minuten. De verdediger gaf onnodig een corner weg. Uit die

hoekschop scoorde Daniel Schwaab met zijn hoofd, nadat Luuk de Jong de bal (ook met zijn hoofd) verlengde. Schwaab keerde zaterdag terug

in het basisteam van PSV na twee duels (Excelsior en Internazionale) wegens privÚ-omstandigheden te hebben gemist.

Kort voor rust verdween de spanning helemaal uit het duel. Heracles moest met tien man verder na een rode kaart voor Jesper Drost.

Dennis Higler kwam tot die beslissing na het bekijken van televisiebeelden.

Goede kans
PSV kon de wedstrijd na rust simpel uitspelen, al kreeg Kuwas halverwege de tweede helft nog wel een goede kans. Nick Viergever voorkwam met een goede ingreep dat de aanvaller kon schieten.

Middenvelder Pablo Rosario kreeg kort daarvoor een gele kaart en is daardoor geschorst voor de thuiswedstrijd van volgende week tegen

AZ. Denzel Dumfries zorgde met een kopbal in de 79e minuut voor de 0-3. Invaller Gast¾n Pereiro miste eerst een strafschop en maakte

kort daarna alsnog 0-4. Heracles beÙindigde het duel met negen man na rood voor Lennart Czyborra.

Omroep Brabant hield het duel live bij. Lees het hieronder nog eens terug.

De tweets na afloop van de wedstrijd:

93'  Nog geen minuut later is het alsnog 0-4. Pereiro staat vrij en knikt de bal binnen. Hij maakt zo binnen een minuut zijn fout goed.

93' Het blijft 0-3. De penalty van Pereiro gaat er niet in. Blaswich keept uitstekend.

92' PSV krijgt een penalty,  Lennart Czyborra krijgt rood. Bij de 'flipperkast' zou hij een overtreding hebben gemaakt. Het is moeilijk te zien, maar  scheidsrechter Higler baseert zich op videobeelden.

90' Een flipperkast bij PSV. De bal ketst af op benen, rebounds stuiten weer op verdedigers. Het is overvol in het strafschopgebied. De bal gaat er niet in.

89' Er komen drie speelminuten bij.

88' Dante Rigo mag speelminuten maken, hij vervangt Hendrix.

85' De maker van het openingsdoelpunt gaat eruit. Gaston Pereiro komt voor Steven Bergwijn.

79' Dumfries tekent voor de 3-0 na een voorzet van Lozano. Een prima kopgoal van de verdediger die opspringt en zo boven Sama uitkomt.

76' Een botsing tussen Luuk de Jong en Tim Breukers. De VAR bekijkt de beelden, maar het spel mag doorgaan.

74' Een kans voor Bergwijn, die vanuit de zestien meter de bal net naast mikt.

72' Wissel voor PSV. Malen staat al een paar minuten klaar langs de kant en mag nu invallen. Hij vervangt Rosario, die volgende wedstrijd dus geschorst is. Dat betekent dat hij pas na de winterstop weer in actie komt.

66' PSV neemt gas terug. De ploeg die vorige week goal na goal maakte en niet ophield, lijkt het nu wel te geloven. Je kan niet merken dat de ploeg met een man meer is, er zit weinig passie in.

65' PSV komt goed weg. Na een voorzet van Czyborra kan Kuwas uithalen. Hij stuit op Duarte. Heracles wil een penalty, maar de scheidsrechter wil er niet aan.

61' Rosario krijgt geel na een overtreding tegen Peterson, hij mist het volgende duel tegen AZ.

49' Een omhaal van Luuk de Jong. De beweging is bijna identiek aan die tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen. De bal gaat er nu niet in, maar een doelpunt zou ook worden afgekeurd, want De Jong stond buitenspel.

46' De bal rolt weer.

45' Drost krijgt na het bekijken van de beelden rood. Heracles moet met tien man verder. Het is meteen rust.

45' Dennis Higler gaat de VAR raadplegen voor een overtreding van Jesper Drost op Rosario. Drost heeft een gestrekt been, dat zou rood moeten zijn.

43' Kuwas verzuimt het vlak voor rust spannend te maken. Peterson geeft de bal precies op het goede moment. Kuwas schuift de bal echter net naast de goal, terwijl hij één op één met Zoet staat. Heracles staat na drie goede kansen op nul goals, PSV heeft drie kansen en scoort twee keer. Dat maakt in de eerste helft het verschil.

39' Gutiérrez heeft de 3-0 op zijn schoen. Lozano geeft goed voor, maar zijn landgenoot schiet naast.

32' 2-0 voor PSV. Schwaab tikt een verlengde goal binnen. PSV heeft twee kansen gehad, dat leidt tot twee goals. De ploeg is dodelijk effectief.

30' Een merkwaardig moment. Bergwijn moet even naar de zijkant, vanwege de afwijkende kleur van zijn sokken. Met blauwe tape wordt het probleem verholpen.

28' Een rush van Bergwijn over de helft van Heracles. Hij wil het zelf doen en dat is niet slim. Hij verlies de bal.

22' Heracles gaat tot nu toe hard in de duels. Duarte krijgt geel voor een overtreding op Angelino.

20' Weer een kans voor Heracles. Kuwas schiet Hendrix op. In de rebound schiet Peterson over.

19' Weer dreiging vanuit Heracles. Duarte kan schieten. De bal wordt geblokt door Angelino. De bal komt uit bij Osman, maar ook zijn schot gaat er niet in. PSV mag dan voorstaan, maar Heracles heeft tot nu de beste kansen.

11' Schitterende pass van Hendrikx. Bergwijn maakt het goed af. Met een geweldige sleepbeweging en slimme voetbeweging krijgt hij de bal langs doelman Blaswich. Het is de eerste kans van PSV en het staat meteen 1-0.

7' Opnieuw een goede kans voor Heracles. Peterson neemt de bal over van Schwaab die slecht aanneemt. Op snelheid snelt hij richting de goal en geeft  voor. Er is echter niemand die de bal in kan tikken.

3' Zoet stompt de bal weg, maar die komt voor de voeten van Brandley Kuwas. Die kan schieten, maar de bal gaat net over. Een enorme kans voor Heracles, PSV kijkt bijna tegen een achterstand aan.

1' De bal rolt in Almelo. Luuk de Jong heeft tot nu toe 98 goals voor PSV gemaakt sinds hij voor de club speelt. Zal hij vandaag de 100e maken?

VOORAF: opstellingen

Daniel Schwaab staat zaterdag in het basisteam van PSV voor de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De Duitse verdediger ontbrak de vorige twee duels, tegen Excelsior en Internazionale, in de Eindhovense selectie wegens prive-omstandigheden. Trent Sainsbury moet door de terugkeer van Schwaab weer genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

VOORAF: Statistieken en feiten

• Heracles Almelo is de eennalaatste tegenstander van PSV dit kalenderjaar.  Volgende week wacht AZ.

- De wedstrijd werd achttien keer eerder gespeeld. Heracles won slechts een keer, PSV nam de punten dertien keer mee.

• Heracles doet het met een beperkt budget opmerkelijk goed. De club staat vijfde.