Video

Dat wordt smullen: vier Brabantse restaurants ontvangen eerste Michelinster

17 december 2018 om 12:07
nl
In Amsterdam zijn maandagochtend de Michelinsterren weer uitgereikt. De mensen achter restaurants De Rozario in Helmond, O&O in St. Willebrord, Monarh in Tilburg en Oonivoo in Uden juichen, want die restaurants hebben een eerste Michelinster binnen. In totaal staan er nu achttien sterrenrestaurants op Brabantse bodem.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

De Michelinsterren werden bekend bij de presentatie van de nieuwe restaurantgids voor 2019 van Michelin in het Amsterdamse DeLaMar Theater. 

 

 

Restaurant Sabero in Roermond heeft twee sterren gekregen. Twee jaar geleden had het sterrenduo van dit restaurant Nico en Sonja Boreas nog een tweesterrenrestaurant in Heeze. Het heette destijds Restaurant Boreas. Nico en Sonja Boreas hadden hun restaurant na zestien jaar verkocht aan Jan Sobecki.

Ster behouden of niet
Ook voor restaurants die al een ster hebben, is de uitreiking jaarlijks spannend. Want blijft die ster behouden? Voor restaurant Cordial in Oss en Avant-Garde Van Groeninge in Eindhoven luidde het antwoord op die vraag maandagochtend 'nee'. De twee zaken raakten hun ster kwijt. 

Jelle van Gangelen, eigenaar van restaurant Cordial heeft de ster 17 jaar lang onafgebroken gehad. "Na 17 jaar doet het best pijn om de Michelinster kwijt te raken. Ik weet eigenlijk niet waarom we hem kwijt zijn geraakt, want we hebben ook geen wisselingen van chef-koks gehad", laat Van Gangelen weten. 

Vorig jaar haalde restaurant Vista in Willemstad een eerste Michelinster binnen en het restaurant heeft hun ster dit jaar behouden. Eigenaar en chef-kok van het restaurant Henrie van der Heijden zei maandagochtend dat hij niet zenuwachtig was voor de uitslag. "We gaan er wel vanuit dat we de ster behouden, want we zijn afgelopen jaar alleen maar verbeterd", zei Van der Heijden. 

De ster leverde het afgelopen jaar veel op voor het restaurant. "We hebben een gigantisch druk jaar gehad. Het begint op het moment dat je er eentje wint. Dan krijg je aandacht van televisie en radio, en dan dringt het door bij de gasten. En dat laatste merk je", vertelde Van der Heijden.

Alle Michelinsterren in Brabant
In het onderstaande kaartje is te zien welke restaurants in Brabant één of meerdere Michelinsterren hebben. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Het gaat om de volgende restaurants: 

2 Michelinsterren
Heeze - Tribeca
Nuenen - De Lindehof
Waalre - De Treeswijkhoeve

1 Michelinster
Breda - Wolfslaar
Den Bosch - Noble
Den Bosch - Sense
Eindhoven - De Karpendonkse Hoeve
Eindhoven - Wiesen
Eindhoven - Zarzo
Etten-Leur - De Zwaan
Helmond - De Rozario
Sint-Oedenrode - Wollerich
Sint Willebrord - O&O
Tilburg - Monarh
Uden - Oonivoo
Vught - De Heer Kocken
Willemstad - Vista restaurant& food bar
Wouw - Mijn Keuken

Hoe verdient een restaurant een ster?
Om een Michelinster te verdienen, moet het restaurant allereerst in het oog van springen bij de inspecteurs van Michelin. Restaurants waar inspecteurs langsgaan, zijn vaak door bloggers, recensenten en critici al in de media gepresenteerd. Door de media zijn de restaurants dus al opgevallen. Als je dan geluk hebt, komt er een inspecteur op bezoek die zich als ‘normale’ gast presenteert. 

De inspecteurs letten vervolgens vooral op hoe het eten smaakt en hoe het wordt gepresenteerd. Verder kijken inspecteurs naar onder andere het menu als geheel en of het eten het geld waard is. 

Betekenis van het aantal sterren
Als een restaurant één Michelinster heeft, heeft het restaurant ‘een uitstekende keuken in zijn categorie’. Het restaurant wordt dan gezien als een goed rustpunt op je route en een plek waar met kwaliteitsproducten gewerkt wordt. 

Restaurants met twee Michelinsterren hebben een ‘verfijnde keuken die een omweg waard is’. Deze restaurants hebben vaak ook bijzondere specialiteiten en bijzondere wijnen. De chef-koks zijn ambachtsmensen die alles kunnen. 

Een restaurant krijgt drie Michelinsterren als het een ‘voortreffelijke keuken is die het waard is een reis te maken om er te gaan eten’. Restaurants met drie Michelinsterren worden gezien als de hoogste top. Er worden beroemde wijnen geserveerd en het eten is buitengewoon. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.