Video

Officieel bestaat Altena nog niet, maar in de politiek hebben ze nu al ruzie

19 december 2018 om 16:16
nl
In de nieuwe gemeente Altena is de eerste politieke scheuring al een feit. De politieke beweging partij Burgerstem Altena heeft de gekozen lijsttrekker Pauline van den Tol aan de kant gezet en afscheid genomen van de eigen fractie.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De verkiezingen voor de fusiegemeente vonden eind november plaats, waarbij Burgerstem Altena één zetel wist binnen te slepen. Lijsttrekker Pauline van den Tol en de rest van de politieke beweging hebben een dusdanig verschil van inzicht, dat het bestuur zich heeft afgescheiden van haar eigen lijsttrekker.

“De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Altena moet nog worden beëdigd, maar dit zal in januari gebeuren zonder een vertegenwoordiging van de beweging Burgerstem Altena”, laat de partij die geen politieke partij genoemd wil worden weten. 

Jeffrey Himpers, woordvoerder van de beweging, gaat in de eerste raadsvergadering excuses aanbieden. “Ik ga als inspreker op de eerste raadsvergadering op 8 januari excuses aanbieden aan alle kiezers in Altena. Dit had nooit mogen gebeuren.”

Benoemen burgerleden
Volgens Himpers is Van den Tol haar eigen gang gegaan bij het benoemen van drie ondersteunende burgerleden uit de fractie van Burgerstem Altena. Terwijl was afgesproken dat alle kandidaten die op de kieslijst stonden aan de beurt zouden komen. 

“We zouden geen politiek gaan bedrijven en we zijn nog niet bezig of het zijn de oude politieke spelletjes die worden gespeeld.” Himpers hekelt het solistisch optreden van Van den Tol.

Van den Tol blijft zitten
Van den Tol heeft laten weten dat ze haar zetel niet opgeeft en de partijnaam Burgerstem Altena blijft voeren. "Het bestuur heeft zich van mij afgescheiden maar ik heb mijn zetel nog. Ik ben gekozen als Burgerstem Altena door de kiezers, dus ik kan die partijnaam gewoon houden."

Het weggelopen bestuur is volgens Van der Tol niet perse een probleem. "Een bestuur is nog wel te vinden, bovendien zijn er ook partijen zonder bestuur en die overleven ook", vertelt ze.

'Kippenhok met een hoop wantrouwen'
Het rommelde al langer binnen Burgerstem Altena volgens de lijsttrekker. "Het is een kippenhok, een ellendig lang verhaal met een hoop wantrouwen. De verkiezingsuitslag is denk ik een tegenvaller geweest voor het bestuur. Jarenlang hebben ze geprobeerd een burgercollege te vormen, maar tijdens de verkiezingen is gebleken dat dat niet lukte."

Naar eigen zeggen vormde Van den Tol een duo-lijsttrekkersschap met Himpers. "Hij kreeg heel weinig stemmen en de nummer vier op de lijst kreeg vijf keer zoveel stemmen dan hij kreeg."

Samenvattend: In Altena is de eerste politieke scheuring al een feit. Burgerstem Altena heeft zich afgescheiden van de eigen lijsttrekker en fractie. Maar de lijsttrekker geeft aan niet op te stappen en de zetel in te nemen in de nieuwe gemeenteraad.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.