Woede om zonnepanelenveld in buitengebied, inwoners Drimmelen voeren ludiek protest

19 december 2018 om 22:56
nl
Heel boos zijn ze, de inwoners van de gemeente Drimmelen. De gemeenteraad heeft het plan goedgekeurd om 150 hectare aan zonnepanelen te plaatsen. Er komen 'zonnevelden' in de buitengebieden. Inwoners voelen zich gepasseerd. “Ons is helemaal niks gevraagd.”
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door
Florian van Velthoven

In Wagenberg werd woensdagavond een informatieavond georganiseerd om alle vragen inwoners te beantwoorden, maar in plaats daarvan bleven tientallen mensen voor de ingang van Cultureel Centrum Plexat staan. 

'Ludiek protest'
Via Facebook hadden zij dorpsgenoten bijeen geroepen voor een ludiek protest. Met vuurkorven om warm te blijven en met grote spandoeken bleven zij buiten. “De gemeente gaat uitleggen wat zij precies willen met die zonnevelden, maar uitleggen is te weinig. Wij willen in gesprek!”, zei initiatiefnemer Leen Kalkman. 

We hebben zo vaak aangegeven dat wij het gesprek aan willen gaan, maar daar wordt maar niet op gereageerd. Daarom zeggen wij nu, als jullie niet naar ons willen luisteren, dan gaan wij dat ook niet doen”, aldus een strijdlustige Kalkman.

150 hectare zonnevelden
In september stemde de gemeenteraad in met het plan om 150 hectare zonnevelden vrij te geven. Projectontwikkelaars kunnen hiervoor initiatieven indienen. Deze moeten dan wel van meerwaarde zijn voor de omgeving en het landschap.

Inwoners zijn nu boos dat zij niet goed genoeg geïnformeerd zijn door de gemeente. veelgehoorde vraag was: 'Krijg ik nu een zonneveld voor mijn raam?

'Zorgen zijn duidelijk'
Wethouder Jürgen Vissers was na afloop van de informatieavond blij met de opkomst. “ Het is fijn om te zien dat er zoveel inwoners vanavond aanwezig waren. Mij is nu ook duidelijk wat de zorgen zijn van de mensen.” 

Vissers zegt dat hij gaat proberen de zonnevelden op plekken te plaatsen waar de inwoners geen problemen mee hebben. “Dit project is bedoeld om het milieu te stimuleren, maar zeker niet om inwoners te pesten. Wij gaan kijken hoe we dit voor elkaar gaan krijgen.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.