PSV herpakt zich na zwakke eerste helft en gaat na zege op AZ als koploper de winterstop in

22 december 2018 om 19:30
PSV heeft 2018 afgesloten met een overwinning. In eigen huis speelde de ploeg een zwakke eerste helft, maar PSV herpakte zich en de ploeg van trainer Mark van Bommel wist de 0-1 achterstand om te buigen naar een 3-1 voorsprong. Door de zege is PSV winterkampioen.

PSV speelde misschien wel de zwakste eerste helft van het seizoen, maar dat had geen gevolgen tegen AZ. Na zo'n veertig minuten spelen kreeg PSV eigenlijk pas de eerste echte kans. Hirving Lozano ging aan de wandel en liep tussen zo'n vier à vijf AZ-spelers door. Hij creëerde ruimte om te schieten. Het schot was goed, maar doelman Marco Bizot wist het te keren. Op de rebound had hij echter geen antwoord, Steven Bergwijn schoot raak.

De treffer van Bergwijn betekende de gelijkmaker. Na een goed kwartier spelen was AZ op voorsprong gekomen. De ploeg uit Alkmaar kreeg de bal op het middenveld na een goede tackle op Guti. Mats Seuntjens aarzelde niet en haalde van een meter of achttien uit. PSV-goalie Jeroen Zoet kon er niet bij.

Michal Sadilek
Kort na rust maakte Michal Sadilek de 2-1. De jonge Tsjech kwam na 35 minuten spelen als invaller binnen de lijnen voor Gaston Pereiro. Hij bracht gif in de ploeg, zorgde voor strijd en passie op het veld. Doorzetten zorgde er ook voor dat hij net na de pauze PSV op voorsprong kon zetten. Achter het standbeen langs werkte hij de bal langs doelman Marco Bizot.

Zeven minuten voor tijd viel de beslissing. Scheidsrechter Pol van Boekel wees naar de strafschopstip toen Denzel Dumfries over het been van Ron Vlaar viel. Er was contact, maar de rechtsback ging echt op zoek naar de strafschop. Hirving Lozano had daar geen boodschap aan, hij schoot de bal rustig binnen.

Opvallende keuzes
Van Bommel maakte enkele opvallende keuzes met zijn opstelling. PSV begon de wedstrijd achterin met Nicolas Isimat-Mirin. Mark van Bommel had niet zo lang geleden nog flinke kritiek op Isimat, die dit seizoen nog geen minuut speelde in de eredivisie. Armando Obispo zal flink gebaald hebben. De verdediger uit Boxtel maakte dit seizoen nog geen minuten in de eredivisie en werd nu ook bij afwezigheid van Schwaab en Sainsbury (beiden niet bij de selectie) gepasseerd.

De andere opvallende keuze was de invalbeurt van Sadilek. Na 35 minuten spelen mocht hij al invallen. Pereiro moest naar de kant. Een tactische keuze waar de aanvallend ingestelde speler uit Uruguay zichtbaar niet blij mee was. Effect had het dus wel, want met het inbrengen van Sadilek kreeg PSV meer grip op AZ. De goal van de middenvelder was bovendien de negende PSV-treffer van een invaller dit seizoen.