Parelmoerwolk, bijzonder weerfenomeen te zien boven Brabant [FOTO'S]

24 december 2018 om 17:37
nl
Tijdens de zonsondergang was er een bijzonder natuurverschijnsel te zien boven Brabant. De parelmoerwolk zorgde op sommige plaatsen voor een paarse en roze gloed. Vanuit de hele provincie kregen we foto's doorgestuurd van het kleurrijke fenomeen. Maandag was de grootste kans dat we de kleuren konden bewonderen.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

“De parelmoerwolk is rond zonsondergang te zien, omdat het licht van de zon dan het beste is. De kleurige gloed zal ook boven Brabant te zien zijn, maar je moet wel richting het westen kijken. Omdat het rond deze tijd van het jaar vroeg donker wordt, zijn rond halfvijf de kleuren te zien”, aldus meteoroloog Jordi Bloem maandagmiddag.

Vage gekleurde strepen
Deze wolk is anders dan anderen. De parelmoerwolk ontstaat hoog in de lucht, op zo’n twintig tot dertig kilometer. Dat is een stuk hoger dan de wolken die we normaal gesproken zien. Deze wolk ziet er ook niet uit als een dikke wolk, maar het zijn meer vage strepen. 

Wachten op privacy instellingen...

 

In februari 2016 was de laatste keer dat we een parelmoerwolk konden bewonderen. “Normaal gesproken is de kans op zo’n wolk het grootst in februari. Dit komt door het lichtval. Dit jaar is het wat eerder.” 

Wachten op privacy instellingen...

 

 


Feestdagen
Volgens Bloem is het met de feestdagen prima wandelweer. “Het is bewolkt, maar de zon laat zich ook af en toe zien. Het wordt wel fris. Eerste Kerstdag wordt het zes graden en Tweede Kerstdag ligt de temperatuur op vijf graden. ’s Avonds kan het ook gaan vriezen.”

Heb je zelf de parelmoerwolk gespot en heb je een mooie foto? Stuur deze dan naar: [email protected]

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.