Vele oorlogsgraven tijdens kerstdagen voor even bestreken door zacht kaarslicht

BERGEN OP ZOOM - Kerstavond. Lichtjes in de bomen, lichtjes aan voorgevels, lichtjes in de verder verlaten winkelstraten én lichtjes op oorlogsgraven. Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een traditie in het hele land. Zacht kaarslicht bestrijkt de komende dagen en nachten zoveel mogelijk oorlogsgraven.

Op de grootste oorlogsbegraafplaats van Brabant, in Bergen op Zoom, branden ruim 2400 kaarsjes. Het is een eerbetoon aan de veelal jonge soldaten die in de oorlog sneuvelden en ver van huis werden begraven. Organisator Gerard Worm: "Dit doe je eigenlijk uit gevoel. Wij vonden dat dit moest gebeuren. Volgend jaar is het 75 jaar bevrijding van de Brabantse Wal en daar past dit uitstekend in." 

 

Eresaluut
Honderden mensen kwamen op kerstavond naar de begraafplaats in Bergen op Zoom. Onder hen verschillende veteranen die een eresaluut kwamen brengen. Cees van Loon bijvoorbeeld: "Ik vind het emotioneel. Het is een memorabel gebeuren." 

 

 

De eerste kaarsjes werden al aangestoken voor het duister ingevallen was. Basisschoolleerlingen kwamen naar de begraafplaats in Overloon om daar de graven van gevallen soldaten te verlichten. 

Ook in Valkenswaard werd de traditie in ere gehouden. 

 

De traditie ontstond toen de Fries Dick Jansen in 2015 een Facebookoproep plaatste. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Het eerste jaar brandden er op ruim 140 plaatsen kaarsjes bij oorlogsgraven. Vorig jaar werden kaarsjes ontstoken op bijna 300 locaties.