Vele oorlogsgraven tijdens kerstdagen voor even bestreken door zacht kaarslicht

24 december 2018 om 21:42
nl
Kerstavond. Lichtjes in de bomen, lichtjes aan voorgevels, lichtjes in de verder verlaten winkelstraten én lichtjes op oorlogsgraven. Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een traditie in het hele land. Zacht kaarslicht bestrijkt de komende dagen en nachten zoveel mogelijk oorlogsgraven.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen-Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen-Oerlemans

Op de grootste oorlogsbegraafplaats van Brabant, in Bergen op Zoom, branden ruim 2400 kaarsjes. Het is een eerbetoon aan de veelal jonge soldaten die in de oorlog sneuvelden en ver van huis werden begraven. Organisator Gerard Worm: "Dit doe je eigenlijk uit gevoel. Wij vonden dat dit moest gebeuren. Volgend jaar is het 75 jaar bevrijding van de Brabantse Wal en daar past dit uitstekend in." 

Wachten op privacy instellingen...

 

Eresaluut
Honderden mensen kwamen op kerstavond naar de begraafplaats in Bergen op Zoom. Onder hen verschillende veteranen die een eresaluut kwamen brengen. Cees van Loon bijvoorbeeld: "Ik vind het emotioneel. Het is een memorabel gebeuren." 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

De eerste kaarsjes werden al aangestoken voor het duister ingevallen was. Basisschoolleerlingen kwamen naar de begraafplaats in Overloon om daar de graven van gevallen soldaten te verlichten. 

Wachten op privacy instellingen...

Ook in Valkenswaard werd de traditie in ere gehouden. 

Wachten op privacy instellingen...

 

De traditie ontstond toen de Fries Dick Jansen in 2015 een Facebookoproep plaatste. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Het eerste jaar brandden er op ruim 140 plaatsen kaarsjes bij oorlogsgraven. Vorig jaar werden kaarsjes ontstoken op bijna 300 locaties. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.