Video

'Gisteren waren de kinderen bij hun moeder, vandaag bij mij', ieder viert kerst op zijn eigen manier

26 december 2018 om 16:49
nl
Nog een dag met familie en vrienden uitgebreid eten, of juist iets totaal anders doen? Tweede kerstdag zorgde voor topdrukte bij woonboulevards en winkelcentra, maar het was ook erg druk bij de kerstmarkten en kerststallen. 'Gezellig' met elkaar op pad leek de belangrijkste opdracht voor velen.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Bij Motel Vught was het in de ochtend al opmerkelijk druk. Voor de kerstbrunch komen hele families aangereden om te beginnen met waar ze de dag ervoor geëindigd waren: samen eten. Voor sommigen zijn de twee kerstdagen wel een uitkomst. Een gescheiden vader was er met zijn twee dochtertjes.

'Dit is voor mij dé kerstdag'
"Die twee zijn de belangrijkste mensen in mijn leven, dus hoort dit er wel bij. De kerst samen met hun vieren en de rest van mijn familie erbij. Dat maakt deze dag wel mooi. Gisteren waren ze bij hun moeder, vandaag bij mij. Dus dit is dit jaar voor mij dé kerstdag."

Op het winterparadijs op De Parade in Den Bosch ook veel families samen op pad. Opa's en oma's, kinderen en kleinkinderen wandelden langs de kramen en bekijken de kerstboom die gevuld is met foto's en teksten van overleden personen. Dat maakt indruk.

Indrukwekkend
"Het is heel gezellig om met elkaar te zijn en dat zou ik niet willen missen. Maar die boom is wel indrukwekkend. Vooral de overleden jonge mensen. Iedereen gaat een keer, maar als je nog jong bent hoor je hier niet met een foto in deze boom te hangen. Maar mooi dat de boom er staat."

Even verderop was het ook druk bij de Sint Jan. De kathedraal wordt bezocht voor de vieringen, maar uiteraard ook om de kerststal te bekijken. Een jong stel met een baby in de kinderwagen loopt ook naar binnen. "Dat is voor ons traditie. Gisteren veel gegeten en gedronken en vandaag er uit.  We komen ieder jaar kijken."

Nu schaatsen, straks gourmetten
Ook in Oisterwijk was er een kerstmarkt. De 'Winter Village' heeft een kerststal, maar ademt ook wintersport uit met een Glühweinstube én een ijsbaan. Gefilmd door hun vader zijn twee kinderen aan het schaatsen. In de wetenschap dat ze even later weer aan tafel moeten. "Gisteren zijn we in een restaurant wezen eten en straks gaan we gourmetten. Dus het is wel fijn dat we nu even lekker kunnen schaatsen."

Kangoeroeloop
Ook traditie op tweede kerstdag is de kangoeroeloop in Vught. De kerstcalorieën verbranden met een duurlopen van 5 tot 27 kilometer. Een paar duizend enthousiastelingen hadden de loopschoenen aangetrokken om zich even in het zweet te werken. Zoals twee vriendinnen die er ieder jaar bij zijn.

"Dit is echt dé manier om alle calorieën eraf te krijgen. We doen het met de hele familie. Ook de kinderen lopen mee en dat doen we al jaren. Ieder kiest z'n eigen afstand, maar tweede kerstdag zijn we in Vught voor de Kangoeroeloop. Daardoor hoef ik van mezelf op eerste kerstdag ook nergens op te beknibbelen, dus dat is mooi meegenomen."

Wachten op privacy instellingen...

 

 

"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.