Nick en Anke: 'Mooi om te zien hoe bewoners genieten van hun werk en woonomgeving' [SERIE]

27 december 2018 om 19:43
Bij zorgboerderij de Hultenhoek van Nick en Anke draagt iedereen zijn steentje bij
Bij zorgboerderij de Hultenhoek van Nick en Anke draagt iedereen zijn steentje bij
Boeren, we hebben er veel in Brabant. Veel van hen beginnen naast hun bedrijf een zorgboerderij. Dagbesteding, opvang van tienermoeders of een woonplek voor ouderen met dementie. Zorgboerderijen zijn er in alle soorten en maten en Omroep Brabant zoekt ze op. Deze keer gaan we naar Groeningen. Daar staat zorgboerderij De Hultenhoek. Een plek waar jongeren begeleid wonen en werken.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door

Nick en Anke komen allebei uit de zorg. "Daar hebben we heel veel dingen mee mogen maken en zijn we een eigen visie gaan vormen. Op gegeven moment hadden we zoiets van: waarom zouden we niet iets voor onszelf gaan beginnen? We misten vooral de 24-uurs zorg en hier geloven wij juist in." En zo zijn ze De Hultenhoek begonnen. Een plek waar mensen kunnen wonen, leven en werken of alleen overdag invulling geven aan hun dag. Er is bij de woongroep dag en nacht iemand aanwezig.  

Wachten op privacy instellingen...

Kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen
Het team van De Hultenhoek bestaat uit tien begeleiders, drie facilitaire medewerkers, een medewerker buitendienst en verschillende vrijwilligers, Er wonen tien mensen, allemaal met een eigen 'rugzakje'. "Dat loopt uiteen van autisme tot een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Maar wij vinden het fijn om te kijken naar de mogelijkheden van de mensen en zo min mogelijk naar de beperkingen die er zijn", zo leggen Nick en Anke uit.

Een leuke, gezellige groep jongens en meiden
De Hultenhoek is een paardenhouderij, dus veel van het dagelijkse werk van de bewoners speelt zich in en rondom de paarden en de stallen af. Ook zijn er nog andere dieren die verzorgd moeten worden. Daarnaast is er een werkplaats waar kachelhout wordt gemaakt. Iedereen draagt zijn steentje bij en is zoveel mogelijk buiten, lekker in de frisse lucht. "Het is echt een familie die hier is komen wonen. Het zijn wel allemaal individuen, maar samen vormen ze een hele leuke, gezellige groep. Het is echt mooi om te zien hoe de jongens en meiden genieten van hun werk en hun woonomgeving."

Wachten op privacy instellingen...