Ton Rombouts als zwerver voor de Sint Jan, historisch stripboek over Den Bosch is een succes - Omroep Brabant

Ton Rombouts als zwerver voor de Sint Jan, historisch stripboek over Den Bosch is een succes

28 december 2018 om 20:21
Oud-burgemeester Ton Rombouts is een zwerver in het stripboek.
Oud-burgemeester Ton Rombouts is een zwerver in het stripboek.
Oud-burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch die als zwerver voor de Sint Jan ligt, dat is een beeld dat je in werkelijkheid nooit zult zien. Maar in een strip kan het wel. Het verhaal heet 'De Graal van Bloemendaal' en het speelt zich af in het Den Bosch van de zeventiende eeuw. Deze week verscheen de tweede druk. Het eerste historische stripboek over Den Bosch is een succes.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Striptekenaar Ton van den Bergh ging zorgvuldig te werk. Twee jaar werkte hij aan zijn boek. De details moesten kloppen. "Het was een hoop lezen over vooral de gebouwen van Den Bosch, om een beetje natuurgetrouw te blijven. Het verhaal is fantasie. Maar ik vind dat het decor wel juist moest zijn."

In dat juiste decor stond Van den Bergh zich wel alle vrijheid toe. Zo loopt er naast de hoofdrolspeler, Barthlomeus Bloemendaal, een knecht die standaard een schaal Bossche bollen bij zich heeft. En er is ene Dorus Dump, de tegenstander van Bloemendaal. En die lijkt verdacht veel op de Amerikaanse president Donald Trump.

Trots
Maar de meeste figuren hebben een link met Den Bosch. Zoals ook burgemeester Jack Mikkers. Op één plaatje loopt hij voorbij. "Klein maar fijn", zegt hij over zijn rolletje, "maar ik ben er heel trots op dat ik in zo'n mooi boek mag staan."

 

Een prominentere plek heeft Mikkers' voorganger Ton Rombouts. Die zit in het verhaal als zwerver op de stoep voor de Sint Jan. Hij krijgt een Bossche bol als aalmoes. Mikkers kan er om lachen. "In het verhaal is hij als goed katholiek door de Hollanders naar buiten gepest, daardoor moest hij gaan bedelen. Tja. Ieder zijn lot."

Zandheuvel
Op de laatste bladzijde van het boek staat met grote letters 'wordt vervolgd'. Van den Bergh broedt op een nieuw verhaal. Het gaat over het ontstaan van Den Bosch. Helemaal vanaf het begin "De Markt was nog een zandheuvel. Allerlei mensen kwamen hier naar toe om waren te verkopen. En langzaam is dit uitgegroeid tot de stad die het nu is. Daar wil ik graag een leuke, komische strip over maken."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...