Zo maakt Brabant zich op voor de jaarwisseling: keihard knallen bij carbidschieten

31 december 2018 om 13:22
nl
Op de aller-allerlaatste dag van 2018 is Brabant druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Omroep Brabant maakt een rondje door de provincie om te kijken hoe mensen (en dieren) zich voorbereiden op de knallers die komen gaan.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Bij hondenpension Den Dog in Breda zitten ze met de jaarwisseling helemaal vol: zo'n 100 honden brengen de jaarwisseling hier door. De opvang zit in het buitengebied. Eigenaar Rini van Beek hoopt de dieren een rustige dag te bezorgen. "Het gebouw is sowieso goed geïsoleerd en hier in de buurt wordt bijna geen vuurwerk afgestoken. Meestal gaat het hier dus hartstikke goed tijdens de jaarwisseling."

Wachten op privacy instellingen...

Ook dierenvakantieboerderij de Lofert in Berlicum is helemaal volgeboekt met dieren uit de stad en omliggende dorpen. 60 honden, 25 katten. En één daarvan is poes Kismo. De Lofert ligt in het buitengebied, dus daar is niet veel vuurwerk te horen. "Bovendien zijn de verblijven heel goed geïsoleerd, dus de knallen komen toch niet van buiten naar binnen", zegt Harvy Schouten, eigenaar van de dierenvakantieboerderij. De Lofert vangt ook nog enkele konijnen op. "Die zijn niet zo bang voor vuurwerk, die zijn misschien ondergedoken voor het kerstdiner", lacht Schouten.  

Wachten op privacy instellingen...

In de Wilderen in Breda bakt Marrie oliebollen voor de hele straat. Haar man Bas mixt in de schuur het beslag met, jawel, een boormachine. Het is de vierde keer dat zij voor oliebollen in de buurt zorgen. En dat is een groot succes: vorig jaar hebben ze er bijna 900 verkocht.

Wachten op privacy instellingen...

Oliebollen 'drive-in'

Sjaak Bosch van Meesterbakker Van Iersel in Tilburg bakt de bollen waar je bij staat in een ‘drive-in’. "Het is toch een mooi proces om te laten zien", legt hij uit. Iets voorzichtiger mag hij de volgende keer wel zijn; het vet van de oliebollen kwam op zijn armen en gezicht, waardoor hij nu met verband om staat te bakken. "Maar dat mag de pret niet drukken. Het komt helemaal goed met mij." En een goed voornemen heeft hij ook: "Volgend jaar iets meer afstand van de pan nemen", lacht hij.

Wachten op privacy instellingen...

En de mensen die geen zin hebben om zelf de keuken in te duiken, kunnen natuurlijk terecht bij de oliebollenkramen die door heel Brabant te vinden zijn. Bij de kraam op het Sint Trudoplein in Eindhoven is het al enorm druk. 

En in Raamsdonk zijn oordoppen hard nodig, want daar is een groep fanatiekelingen bezig met carbidschieten. Carbid wordt natgemaakt en daarna afgeschoten in tonnen.  

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.