Video

'K-k-k-koud!' Met een frisse duik het nieuwe jaar in [FOTO'S]

1 januari 2019 om 15:00
nl
Buitentemperatuur 8 graden, watertemperatuur 5 graden. Honderden Brabanders trokken dinsdag de stoute schoenen aan (of beter gezegd: uit) voor de eerste frisse duik van het jaar. Op meer dan twintig plaatsen in Brabant werd de nieuwjaarsduik gehouden.
Profielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door

De meeste nieuwjaarsduiken waren dit jaar in het oosten van de provincie. Zoals bijvoorbeeld in Milheeze bij strandbad Nederheide. Waar de een met een paraplu boven het hoofd stond toe te kijken, was het anderen nog niet nat genoeg. Na het aftellen bestormden zo'n zestig waaghalzen het ijskoude water.

'Het was fantastisch!'
Met een watertemperatuur van zo'n 5 graden was dat volgens een van de deelnemers: "K-k-k-koud!" Met de mascara op de wangen en een muts op het nog natte haar: "Ik kreeg geen lucht meer, maar het was fantastisch!"

En zo dachten de meesten erover. Een groep jongeren van jeugdinternaat Vreekwijk uit Deurne kon er zelfs geen genoeg van krijgen: na de eerste duik gingen ze hand in hand ook nog een tweede keer kopje onder.

 

Bij de Oosterplas in Den Bosch was het heel druk. Er waren ook veel kinderen die in het water sprongen, sommigen al voor de vierde keer. Maar eerst was er een korte warming-up om de spieren op te warmen.

Fotoreportage
Onze fotografe was ook bij de Nieuwjaarsduik in Den Bosch en waagde zich tot aan haar knieën in het water. De fotoserie is hier te bekijken.

Wachten op privacy instellingen...

 

Sommigen gingen verkleed als kerstvrouwtje, anderen met een gek hoofddeksel en twee dames namen een opblaasbare vis mee: "Die hebben we net gevangen!"

Voor Joyce uit Vlijmen was het de tweede keer dat ze het water van de Oosterplas trotseerde. "De eerste keer was in 2013, compleet met kater. Daarna ben ik zo ziek geworden, toen was ik wel even genezen. Maar dit keer ga ik er weer voor, want ik vind het een prachtstart van het nieuwe jaar!"

'Ik ben de bink'
Ook de 52-jarige Gerard uit Den Bosch deed voor de tweede keer mee aan de Nieuwjaarsduik. "En het is zeker niet voor het laatst", zei hij.  "Al vriest het volgend jaar tien graden, dit wil ik niet missen! Straks, als we zijn opgedroogd, zoeken we onze favoriete kroeg op voor de nieuwjaarsreceptie en ja, dan ben ik echt de bink. Want wie kan nou zeggen dat ze in een klein zwembroekje dat koude water zijn ingesprongen op 1 januari?"

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.