Iconische populieren langs snelweg A2 worden gekapt: 'Een gevaar voor het verkeer'

2 januari 2019 om 11:04
nl
De iconische populieren langs de snelweg A2 tussen Boxtel en Best worden de komende weken gekapt. Veel automobilisten die vanuit het westen afzakken naar het zuiden, zien de populierenlaan als een van de mooiste stukjes snelweg van Nederland. De bomen, die stammen uit 1994, zijn een gevaar voor het verkeer.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Bij een storm vorig jaar januari kwamen er een paar op de weg terecht. Uit inspecties is gebleken dat de conditie van de populieren gestaag achteruitgaat.

Woensdagmorgen is een aannemer in opdracht van Rijkswaterstaat begonnen met het omzagen van de populieren. Het gaat om 2100 bomen. "Wij willen de veiligheid van de weggebruiker waarborgen", zegt Bas de Leeuw van Rijkswaterstaat. De kap- en zaagwerkzaamheden duren tot en met de tweede week van februari. Daarna moet er nog worden opgeruimd. Rond carnaval is de klus geklaard. 

 

Wachten op privacy instellingen...

Herplant
Voor de gekapte bomen komen nieuwe populieren terug. Maar het duurt tien jaar voordat die even groot zijn als de huidige. Het hout van de gekapte populieren gaat onder andere naar klompenfabrieken in de regio. Volgens Rijkswaterstaat heeft het verkeer geen last van de werkzaamheden en hoeft er geen rijstrook op de A2 te worden afgesloten. 

Landschapsbehoud
De Brabantse populierenvereniging maakt zich sterk voor het behoud van het karakteristiek populierenlandschap in de Meierij. 

"Wij willen het hout hergebruiken voor onder meer de productie van meubels", zegt Frans van Beerendonk van de populierenvereniging. Het moet economisch interessant blijven om populieren te planten, meent van Beerendonk: "Dit prachtige landschap is uniek in Nederland. Wij willen voorkomen dat het populierenlandschap verdwijnt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.