Op oudjaarsdag bommen droppen op IS en nu terug op vliegbasis Volkel, gevechtsmissie F16's stopt

2 januari 2019 om 16:21
nl
Op oudejaarsdag gooiden ze nog bommen op IS in Syrië, maar nu zijn ze terug in Volkel. Vier F16's landden woensdagmiddag rond vier uur op de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht in Volkel. Veel vliegtuigspotters stonden de straaljagers op te wachten. De vliegtuigen worden de komende jaren vervangen door de JSF (F35).
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De F16’s zijn 14.500 uur ingezet tijdens 3000 operaties. Tijdens die operaties was er 2100 keer sprake van ‘wapeninzet’, waarbij vanuit de F16’s bommen werden gegooid op voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.

De Air Task Force Middle East (ATF ME) van de Koninklijke Luchtmacht rondde 31 december haar taak in het Midden-Oosten af.  Na 33 maanden strijd tegen IS, met een tussenperiode waarin de Belgische luchtmacht het stokje overnam, eindigt de missie.

Benelux verdedigen
Twee F16's vlogen naar Leeuwarden en vier toestellen vlogen naar Brabant, waar de Commandant van de Luchtstrijdkrachten en de Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten aanwezig waren. Het merendeel van het 150-koppige detachement zet later deze week weer voet op Nederlandse bodem.

André Steur, directeur operaties: "IS heeft heel veel last van ons gehad. Er zijn nog steeds IS-strijders in het gebied, maar de Nederlandse politiek bepaalt waar we worden ingezet en wanneer. Ons mandaat liep af."

'Werkpaard van Defensie'
Er staat nog geen nieuwe buitenlandse missie voor de F16’s gepland, ze worden nu gebruikt om het luchtruim van de Benelux te verdedigen. Omdat de JSF op komst is, was het mogelijk de laatste buitenlandse missie van de F16's. Steur: "Dat zou een heel bijzonder moment zijn. We hebben veertig jaar met dit toestel geopereerd hebben. Het is het werkpaard van Defensie en het meest ingezette wapensysteem."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.