Video

Het nieuwe oer-Hollandse ijsfietsen krijgt voor het eerst een NK in Valkenswaard

3 januari 2019 om 01:28
nl
Het idee is eigenlijk heel simpel. De voorband van de fiets gaat er onderuit en daar komt een schaatsje voor in de plaats. Als je dan zorgt dat je achterband wat spikes krijgt, dan is je ijzeren ros helemaal klaar voor het open NK ijsfietsen. Dit wordt zaterdag voor het eerst gehouden.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Woensdagavond was de ijsbaan  in Valkenswaard  al open voor de deelnemers om te oefenen. 

Een combinatie van schaatsen en fietsen, veel Hollandser kan het eigenlijk niet. Het idee komt van Riks  Werts. “Ik ben lid  van een Facebookgroep waar oude filmpjes op gedeeld worden. En daar zag ik een filmpje uit 1939 waar een man gewoon keihard over het ijs fietst. En ik dacht, dat is iets voor onze ijsbaan in Valkenswaard. Dat moet leuk worden!”

Ultieme creatie
Verschillende Valkenswaardse mannen hebben zich afgelopen tijd verschanst in hun schuurtjes, werkend aan hun ultieme creatie. Want hoewel de wedstrijd natuurlijk een beetje met een knipoog is, willen ze allemaal winnen. “Eerste worden op het allereerste NK ijsfietsen, wie wil dat nou niet?” vertelt een van de jongens die driftend door de bochten gaat. 

“Mensen kwamen met de gekste ideeën”, vertelt organisator Bryan Daris. “Mag je ook een elektrische fiets gebruiken of drie schaatsen voorop? Mensen gaan er echt over nadenken en dan  komt er uiteindelijk van alles uit gerold.”

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.