THC in speeksel taxichauffeur die dodelijk ongeluk veroorzaakte, onbekend wanneer hij wiet gebruikte - Omroep Brabant

THC in speeksel taxichauffeur die dodelijk ongeluk veroorzaakte, onbekend wanneer hij wiet gebruikte

3 januari 2019 om 15:26
nl
De taxichauffeur uit Bergen op Zoom (40) die woensdagavond op de A9 bij Badhoevedorp een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, had THC in zijn speeksel. THC is de werkzame stof van cannabis ofwel wiet. Onduidelijk is wanneer hij cannabis gebruikte en hoeveel. Net zoals bij alcohol, is een kleine hoeveelheid cannabis niet verboden
Geschreven door

Na het ongeluk moest de taxichauffeur op het politiebureau een speekselproef ondergaan. Hierbij werd THC aangetroffen. Wanneer dat het geval is, wordt er vervolgens ook een bloedproef gedaan. Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt het bloed onderzocht om te kijken in hoeverre de verdachte onder invloed was van drugs en welke drugs hij heeft genomen. De uitslag van dat onderzoek is nog niet bekend. 

Een woordvoerder van het NFI laat weten dat als een persoon soms cannabis gebruikt, de THC vaak binnen acht uur na het roken uit het bloed verdwijnt. Bij personen die dagelijks cannabis gebruiken, kan de THC nog tot twee dagen na het roken worden aangetoond in het bloed. Of de verdachte de drugs gebruikte vlak voordat hij bij het ongeluk betrokken raakte, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de politie Noord-Holland laat weten dat de verdachte 'niet stoned overkwam'.

De grenswaarde van THC is 3.0. Dat betekent dat er niet meer dan 3 mg THC per liter bloed mag worden aangetroffen. Het kan nog even duren voor de resultaten van het bloedonderzoek er liggen. Het onderzoek moet binnen twee weken gebeuren. Daarna wordt de verdachte via de politie op de hoogte gebracht. 

Ongeval
Het ongeval waarbij de taxichauffeur uit Bergen op Zoom betrokken was, gebeurde woensdagavond op de snelweg A9 bij Badhoevedorp. De slachtoffers, een vader (64) en dochter (33) uit Amsterdam, hadden iemand afgezet op Schiphol en waren onderweg naar huis. Op de A9 stopte de motor van hun auto en kwam de wagen stil te staan zonder verlichting. Daarna kwam de taxichauffeur aangereden. Hij kon de stilstaande auto nog net ontwijken, maar botste tegen beide slachtoffers die waren uitgestapt. Ze overleden ter plekke.

De taxichauffeur wordt donderdagmiddag verhoord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.