'Radicale islamboeken in bieb van gevangenis Vught'

4 januari 2019 om 07:01
nl
In de bibliotheek van de gevangenis in Vught zijn radicale islamboeken te krijgen. Dit meldt De Telegraaf vrijdagochtend. Ook gevangenen van de terroristenafdeling in Vught kunnen gebruikmaken van de bieb. Op die afdeling is deradicalisering van gedetineerden juist een speerpunt.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In de boeken wordt volgens De Telegraaf de gewapende jihad en het vernederen van Joden en christenen verheerlijkt. Een terreuronderzoeker van de Universiteit Leiden heeft het in de krant over ‘de kat op het spek binden’. 

Een gedetineerde heeft over de jihadboeken bij De Telegraaf aan de bel getrokken. Hij is bang dat medegevangenen radicaliseren. De Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt dat de boeken in de gevangenis aanwezig zijn. De meeste boeken die beschikbaar zijn in Vught, zijn door gedetineerden aangevraagd, legt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid uit. Zo'n verzoek wordt beoordeeld door een expert, in overleg met bijvoorbeeld een imam of een psycholoog.

Vragen aan minister

Het CDA en de PVV hebben om opheldering gevraagd aan minister Sander Dekker. Zo wil kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) van hem weten hoe het selectieproces in elkaar steekt, en hoe deze extremistische titels door de selectie zijn gekomen.

Machiel de Graaff (PVV) wil dat alle islamitische lectuur wordt verboden in gevangenissen. "Totale gekte, we moeten deïslamiseren", twittert hij.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.