Leg daar maar neer: veel McDonald's-afval aangegeven bij ons meldpunt

6 januari 2019 om 14:19
nl
Brabant is mooi, maar kan nog veel mooier. En schoner vooral. Die conclusie kunnen we een kleine dag na de lancering van ons Omroep Brabant-afvalmeldpunt wel trekken. Zondagmiddag rond twee uur hadden jullie al melding gemaakt van zo'n 230 afvaldumpingen. Vuilniszakken, huisraad, drugsafval, van alles zien jullie slingeren. En heel vaak gemeld: rondslingerend McDonald's-afval.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen-Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen-Oerlemans

Je kent het wel. Je zit in je auto op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant een hamburgertje in je holle kies te proppen, als de deur van de auto naast je opengaat. Zonder pardon wordt er een papieren zak met frietbakjes, hamburgerdoosjes, frisdrankbekers en andere troep naar buiten gegooid. Jij denkt nog: waarom dan? Er staat een stukje verderop toch gewoon een prullenbak?! Maar nog voor je met je ogen kan knipperen, wordt de asbak ook nog leeggekieperd op de parkeerplaats. 

Rondslingerend McDonald's-afval, en trouwens ook verpakkingen van andere ketens, zien jullie vaak rondslingeren. Ook heel vaak gemeld: blikjes, flesjes en andere troep die is achtergelaten door hang- of schooljeugd. 

En nog zo eentje die je ongetwijfeld in je eigen omgeving ook weleens ziet: een enorme berg troep naast overvolle ondergrondse containers en glasbakken. En huisraad, dat wordt ook regelmatig zomaar gedumpt. Dumpingen van drugsafval zijn veel in het nieuws en ook die komen jullie in jullie eigen omgeving tegen. 

Wat minder voor de hand liggend: in Oosterhout laten vissers hun visserspullen achter. En in Reek houdt iemand blijkbaar zo nu en dan grote schoonmaak om vervolgens alles te dumpen wat thuis niet meer nodig is. Wat er dan overbodig wordt? Volgens de melder dumpt iemand zo nu en dan spullen als videobanden en pornoboekjes. 

Zelf afval melden? Vul het in op deze kaart:

Wachten op privacy instellingen...

Afvaldumpingen vormen een groot probleem in Brabant. Voor een deel gaat het om drugsafval, maar veruit de meeste dumpingen zijn huis-, tuin- en keukenafval dat ergens wordt achtergelaten. Volgens een schatting van de Brabantse Milieufederatie worden in het buitengebied alleen al jaarlijks ongeveer vijfduizend afvaldumpingen gevonden. 

Deze maand besteden we geregeld aandacht aan het probleem. Zo rijden we een dag mee met de truck van het Brabants Afval Team (BAT) en kijken we met experts naar mogelijke oplossingen. Maar we zijn vooral benieuwd waar het volgens jou beter kan. Op 16 januari maken we bekend in welke gebieden de meeste meldingen zijn binnengekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.