Video

Eng en verlaten kassencomplex De Ruigenhoek schreeuwt om Urban Explorers

6 januari 2019 om 19:52
nl
Lang geleden werden er miljoenen chrysanten gekweekt en verkocht. Om de miljoenen bloemen op tijd op de veiling te krijgen reden vrachtwagens af en aan bij Kwekerij De Ruigenhoek in Woudrichem. Anno 2019 is er geen chrysant meer te vinden. De ondernemer is al jaren failliet, het kassencomplex staat leeg en is door een investeerder opgekocht. Natuur, vandalen en verloedering hebben na jaren leegstand keihard toegeslagen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De natuur en de tijd hebben het sinds 2010 verlaten kassencomplex in Woudrichem overgenomen. Vandalen deden de rest van het werk. Kwekerij De Ruigenhoek is een zogeheten ‘Urban Exploring’ locatie geworden. Explorers bezoeken verlaten gebouwen of industriële complexen, bewapend met foto- of videocamera. De schoonheid van het verval laten zien, dat is de essentie van Urban Exploring. 

 

Verloederde schoonheid
De schoonheid in het kassencomplex is overdonderend, maar dan de schoonheid van verloedering. Veel ramen zijn kapotgeslagen, elektronica is gesloopt en middenin het kassencomplex staat een stoel overwoekerd door onkruid. De ketel, die het complex verwarmde (een soort Holle Bolle Gijs), is nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Meters, hendels, pijpen en pompen: alles zit er nog op en aan, maar de ketel hoeft niets meer te verwarmen. Het gevaarte staat al jaren te wachten op betere tijden.

 

Een echte Urban Explorer locatie
Over De Ruigenhoek is in het verleden veel te doen geweest. Het was slopen of opknappen, kraaiden politici. Maar uiteindelijk bevroor het complex in de tijd zoals het er nu bijstaat. Voor sommigen een rotte kies in de gemeente Altena, voor de ander een object vol verstilling met sporen van eens harde werkers tussen de miljoenen chrysanten.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!