Video

Geertruidenberg hijst regenboogvlag als protest op Nashville-verklaring: 'Iedereen is hier gelijk'

11 januari 2019 om 18:29
nl
De regenboogvlag werd gehesen in Geertruidenberg om te laten zien dat de gemeente afstand doet van de omstreden Nashville-verklaring. Die verklaring, overgewaaid uit Amerika, wordt ook wel het 'homohaatmanifest' genoemd door de uitspraken die worden gedaan tegen de LHBTI-gemeenschap. Dat Geertruidenberg dit doet is bijzonder, want de burgemeester is net zoals Kees van der Staaij, die de verklaring ondertekende, lid van de SGP. "Hier is iedereen gelijk."
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

"Via sociale media werd ik, door mijn lidmaatschap van de SGP, uitgemaakt voor onder andere 'haatburgemeester'. Dat vond ik verschrikkelijk om te lezen", vertelt burgemeester Jan Luteijn in het Omroep Brabant radioprogramma Afslag Zuid. "Die verklaring is niet van mij, ik sta er niet achter en heb hem al helemaal niet ondertekend. Door de vlag te hijsen, wil ik laten zien dat ik een burgemeester voor iedereen ben en dat we hier, ondanks alle unieke eigen principes, niemand buitensluiten." 

Van der Staaij
Volgens Luteijn heeft SGP-voorman Kees van der Staaij de verklaring ondertekend door zijn visie op het huwelijk. "Maar dit onderwerp leent zich niet voor een verklaring, je moet met elkaar in gesprek blijven. Meningen doen er hierin niet toe. Het gaat erom wat je uit wil stralen: een gemeente waarin iedereen zichzelf kan zijn." 

In de Nashville-verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit moeten afwijzen. Ook wordt gesuggereerd dat er genezing voor mogelijk is. Dat document werd in 2017 gepresenteerd tijdens een conferentie van de Southern Baptism Convention, het grootste protestantse kerkgenootschap van de Verenigde Staten. Inmiddels is het in Amerika door 20.000 mensen ondertekend. In Nederland zetten zo'n 200, vooral gereformeerden, hun handtekening. Het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring onderzoeken op eventuele strafbaarheid. 

Naast Geertruidenberg zijn er verschillende gemeenten in Brabant die de vlag hebben gehesen, waaronder:

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.