Massale taxistaking in Den Bosch na conflict handhavers,wethouder gaat diep in de nacht gesprek aan - Omroep Brabant
Video

Massale taxistaking in Den Bosch na conflict handhavers,wethouder gaat diep in de nacht gesprek aan

12 januari 2019 om 01:17
nl
In Den Bosch reden vrijdagnacht geen taxi's meer. Er was net voor elf uur een ruzie ontstaan tussen taxichauffeurs en een handhaver. Die handhaver greep daarna een taxichauffeur vast en duwde hem weg. Reden voor bijna alle chauffeurs om in staking te gaan. Zowel bij het station, in de Visstraat en op de Parade kon je daarna geen taxi meer krijgen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Een groot deel van de taxi's stond lang met knipperlichten aan bij het station. Klanten werden weggestuurd, blijkt uit beelden die Omroep Brabant heeft. 

Wachten op privacy instellingen...

Rond kwart voor twee 's nachts vertrokken de chauffeurs bij het station en reden ze in colonne toeterend door de stad, tot ongenoegen van omwonenden. Rond twee uur kwamen de chauffeurs aan op de Parade, daarna reden ze door naar de Visstraat.

Zo'n 150 chauffeurs
Wethouder Huib van Olden kwam op het getoeter van de taxichauffeurs af. Hij ging kort met de taxichauffeurs in gesprek.

Ayhan Uluman van de Bossche Regionale Taxicentrale voerde het woord namens de verschillende taxichauffeurs. Volgens hem deden er 150 chauffeurs mee aan de staking.

Zeven minuten te vroeg
Volgens Uluman sloeg de vlam in de pan toen een handhaver een taxichauffeur van Flex Taxi aansprak die te vroeg bij de Visstraat stond. Hij stond daar om 22.53 uur al, zeven minuten eerder dan toegestaan. "Formeel mogen we daar en bij de Parade alleen tussen elf uur 's avonds en vijf uur 's nachts staan. Maar omdat bij het station te weinig plek is, hebben we met de gemeente afgesproken dat over tien minuten te vroeg niet moeilijk gedaan wordt." 

Tekst gaat door onder de tweet met beelden van het incident.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Een handhaver van Stadstoezicht gaf echter toch een boete, die chauffeur Aref Seddiqi volgens Uluman gelaten accepteerde. "Daarna, na elf uur, wilde er een klant bij de taxichauffeur instappen, maar de handhaver verbood dat. Toen ging het mis. We hebben het als taxichauffeurs al moeilijk, en dan pakt zo'n handhaver ook nog klanten af." 

'Het botert al langer niet'
Verschillende taxichauffeurs wilden zich met de zaak bemoeien. De handhaver pakte een van de chauffeurs toen bij zijn arm en duwde hem weg. 

Tekst gaat door onder de tweet.

 

Volgens Uluman botert het al langer niet tussen de handhavers en de taxichauffeurs. "Wij houden ons netjes aan alle gemeenteregels. We willen zelf ook geen rotte appels of oplichters. Maar de stadswachten houden zich vanaf hun kant niet aan de afspraken met de gemeente."

De politie hoefde niet in grijpen, wel werd er een auto gestuurd om te zorgen dat er agenten in de buurt waren als het conflict verder zou escaleren. De chauffeurs waren eerst van plan om rond half twee naar huis te gaan, later werd besloten om als protest in colonne door de stad te rijden. Rond vier uur waren de taxichauffeurs nog steeds niet allemaal naar huis.

Uluman laat zaterdag weten dat zaterdag en zondag de taxi's bij het station weer gewoon beschikbaar zijn. Het gesprek tussen de wethouder en de chauffeurs vindt waarschijnlijk maandagmiddag plaats. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.