Video

Dakar is een mannenwereld: 'Vrouwen pas welkom bij de finish'

16 januari 2019 om 05:56
nl
De Dakar-wereld is een echte mannenwereld. Waar je ook loopt of kijkt in het bivak, overal zie je mannen. Daarover gaat deze aflevering van D’n Dakar van Ronald en Twan.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Ze zijn er wel, de vrouwen in het bivak. Maar ze zijn sterk in de minderheid. En ze zijn er (helaas) vooral in 'randfuncties'. 

Bekijk de video en lees daarna verder.



De monteurs zijn vrijwel allemaal man. En bij de coureurs zijn de mannen ook sterk in overtal. In de 334 deelnemende voertuigen zitten in totaal 17 vrouwen. Dat is overigens het grootste aantal sinds de rally in Zuid-Amerika plaatsvindt. De organisatie was daar heel blij mee, want het stond groot in een persbericht. In de catering vind je wel redelijk wat vrouwen en er werken ook een aantal vrouwen in PR-functies. Maar veel is het niet.

Niet heel veel vrouwen

Zomaar een opsomming van een aantal (gedeeltelijk) Brabantse teams. Team de Rooy: 0 vrouwen. BAS Dakar (motoren): 0 vrouwen. Becx Competition: 0 vrouwen. Mammoet Rally: 0 vrouwen. Er rijdt één Nederlandse vrouw in de Dakar Rally: motorrijdster Mirjam Pol.

Als je aan de coureurs of monteurs vraagt of het erg is dat er zo weinig vrouwen zijn, dan wisselen de antwoorden nogal. "Meer vrouwen zijn van harte welkom", vertelt een monteur ons. Maar we horen ook regelmatig dat de Dakar een mannending is. "De vrouwen zijn welkom, maar pas bij de finish in Lima."

 

Check voor alles over de Dakar Rally onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.