Vrouw van 92 schenkt mogelijk échte 'Van Gogh' aan Van Gogh Huis Drenthe

16 januari 2019 om 18:56
nl
Er is een schilderij opgedoken dat misschien gemaakt is door de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. Een 92-jarige vrouw uit Den Haag heeft het kunstwerk geërfd en het aan het Van Gogh Huis Drenthe geschonken. Of het een échte Van Gogh is, wordt onderzocht.
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak

De vrouw heeft het doek aan het Van Gogh Huis Drenthe gegeven omdat ze zo onder de indruk was van het ontvangst en de rondleiding die ze er kreeg. Het schilderij is gesigneerd met ‘Vincent’. Of het om de handtekening van de bekende kunstenaar gaat, is dus nog niet duidelijk. Het gaat ongeveer een jaar duren om te onderzoeken of het werk echt is. Tot die tijd is er een kopie te zien in het museum.

Miljoenen waard?
Op het schilderij is de inrichting van een café te zien. Mogelijk gaat het om het logement Scholte in Nieuw-Amsterdam in Drenthe. Daar verbleef Vincent van Gogh in 1883 en het is nu het Van Gogh Huis Drenthe. Dit versterkt het vermoeden dat het schilderij door de bekende schilder uit Zundert is gemaakt.

Als het echt om een schilderij van ‘onze’ Van Gogh gaat, is het zo miljoenen waard. Ook is het dan de vraag of het schilderij in het Drentse museum kan blijven. Het kunstwerk moet dan natuurlijk wel goed beveiligd worden. Dat is nu naar eigen zeggen nog niet goed genoeg geregeld in het museum. 

Boel lawaai
“We hebben wel een beveiligingssysteem en dat maakt een boel lawaai. Maar voor 112 gebeld is, zijn de dieven er al lang met het schilderijtje onder de arm vandoor”, zegt museummedewerker Jan Halfwerk tegen RTV Drenthe. 

Brabantse Van Gogh-kenners volgens het nieuws vanuit Drenthe, maar vinden het zelf nog te vroeg om te reageren. Zij vinden het lastig om de echtheid van het werk te bepalen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.