Vlindertje in plaats van groot kruis op graf dat wordt geruimd: 'Daar was niet goed over nagedacht'

18 januari 2019 om 10:02
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Tientallen graven op begraafplaats De Haagweg in Breda kregen in 2018 oranje kruizen. (Foto: Nancy Jansen)
1/2
Begraafplaats Zuylen in Breda trekt het boetekleed aan. Vorig jaar verschenen er grote oranje kruisen op graven die geruimd zouden worden op begraafplaats Zuylen in Breda en daar stoorden veel mensen zich aan. Nu komt de beheerder van elf begraafplaatsen in Breda met een oplossing.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Voortaan wordt een een blauw vlindertje op een grafzerk gespoten, waardoor goed te zien is welke grafstenen moeten worden weggehaald. 

Wachten op privacy instellingen...

Directeur Roel Stapper van Zuylen Uitvaartverzorging is blij met de oplossing. “Een jaar geleden kwamen wij terecht negatief in het nieuws omdat we een aantal graven op begraafplaats Zuylen met oranje kruizen hadden gemarkeerd. Daar was niet goed over nagedacht.”

Een keer per jaar worden op de begraafplaatsen van Zuylen graven geruimd. In februari 2018 bezocht Nancy Jansen de graven van haar geliefden op begraafplaats Zuylen in Breda. Tot haar grote schrik waren tientallen grafmonumenten beklad met een oranje kruis, omdat ze zouden worden geruimd. 

“Het is afschuwelijk. Net alsof een vandaal over de begraafplaats is gelopen”, aldus de Bredase destijds.

Grote kruizen

Volgens Nancy stonden er eerst alleen nog stippen op de grafmonumenten. Toen ze later de begraafplaats weer bezocht, hadden de rode stippen plaats gemaakt voor grote kruizen. “Grafschennis”, aldus Jansen. 

Uitvaartvereniging Zuylen trok het boetekleed aan. En nu er weer graven worden geruimd, is er dus ook een oplossing. Een kleine blauwe vlinder wordt dus voortaan gebruikt om aan te geven welke graven geruimd worden.

Asociaal

Een bezoekster van de begraafplaats is blij met de vlinders. "Het was een beetje asociaal toen. Dat vond ik niet netjes. Maar dit vind ik veel beter. Het komt heel anders over."

Haar man is het met haar eens. "Die oranje kruizen leken een beetje op een nazi-teken. Dat had beter gekund. Dit schrikt niet zo af. "


Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...