Video

Jarenlang streed Eugénie voor onderzoek naar binnenlandse adopties, nu komt het er

18 januari 2019 om 18:01
nl
Eugénie Smits van Waesberghe is ‘heel verheugd’ dat er een uitvoerig onderzoek komt naar adopties binnen Nederland in de jaren '50 tot en met '80. Zelf is Eugénie geadopteerd en als baby woonde ze in het Bredase tehuis Moederheil. Jaren pleitte ze voor zo’n onderzoek of zelfs voor een parlementaire enquête. Vrijdag meldde minister Sander Dekker aan Nieuwsuur dat zo'n onderzoek er nu komt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

“Er waren in de jaren ’50 tot en met de jaren ’80 duizenden ongetrouwde vrouwen die hun baby verplicht moesten afstaan. Er zijn heel veel dingen gebeurd die niet deugen. Naar adopties uit het buitenland zijn allerlei onderzoeken gedaan, maar naar het Nederlandse probleem eigenlijk nooit, behalve een verkennend onderzoek van een universiteit.”

 

 

Van Wasberghe is zelf geadopteerd en woonde als baby in het Bredase tehuis Moederheil. “Dit was het grootste doorgangshuis van Nederland, in mijn tijd zaten er 130 kinderen. Vrouwen werden daar voor de bevalling heengebracht en mochten na de geboorte van hun baby hun eigen kind niet meer zien. Als er een meldpunt komt, verwacht ik honderden reacties van ouders.” 

Ze deed zelf vier jaar onderzoek naar adopties binnen Nederland, haar bevindingen deelde ze in het boek ‘Schoot vol tranen’. “Als je kijkt wat ik in vier jaar boven heb gehaald, dat verwacht ik dat onafhankelijk wetenschappers dat ook kunnen. Het is wel belangrijk dat het onderzoek integer wordt uitgevoerd. Het ligt gevoelig. Er zijn mogelijk mensen die helemaal niet weten dat ze geadopteerd zijn of die nu pas gematched worden met hun ouders.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.