700 Fontys-studenten moeten tentamen opnieuw maken nadat opgaven door fout al te zien waren

22 januari 2019 om 06:14
nl
Een kleine technische fout met grote gevolgen. Ruim zevenhonderd studenten van Fontys Hogeschool in Eindhoven moeten één of meer tentamens opnieuw doen. Dit is nodig, omdat elf studenten de tentamens vooraf hebben kunnen inzien. Ze konden zomaar terecht in het interne computersysteem van de onderwijsinstelling. Ook zijn er tentamens geannuleerd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Door de fout was de inhoud van acht tentamens vooraf voor iedereen te zien in een deel van het Fontys-computersysteem dat eigenlijk alleen voor docenten is bedoeld. De tentamens, die begin dit jaar zijn gemaakt, worden binnen enkele weken opnieuw afgenomen. Twee studenten maakten melding van de fout, waarna Fontys actie ondernam. De gedupeerde studenten krijgen dinsdag de mogelijkheid om met elkaar en met hun loopbaanbegeleider over deze zware tegenvaller te praten.

'Het is onze fout'
Het gaat om acht tentamens bij de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Mechatronica van Fontys Hogeschool Engineering. Het is niet bekend of de elf studenten die de tentamens hebben ingezien, ze ook hebben verspreid. De school weet om wie het gaat, maar het ligt volgens een woordvoerder van de opleiding niet voor de hand dat ze gestraft worden. “We zullen wel met ze in gesprek gaan, maar het is onze fout”, zo zegt hij in het Eindhovens Dagblad.

Fontys laat verder weten dat het College van Bestuur en de directie van Fontys Hogeschool Engineering 'het ontstaan van het probleem betreuren' en dat ze 'enorm te doen hebben met de gedupeerde studenten, die hard hebben gestudeerd.'

'Dezelfde uitgangspunten'
Desondanks stond de leiding van de hogeschool niets anders te doen dan te besluiten de studenten een nieuw tentamen te laten maken. “Het is van het grootste belang dat voor hen allemaal dezelfde uitgangspunten en regels gelden. Deze uitgangspunten en regels zijn vastgesteld in de examenregelingen van de opleidingen.”

Het probleem kwam aan het licht toen bleek dat het zogeheten toetsportaal per ongeluk ook was opengesteld voor studenten. Dit gebeurde toen er technische aanpassingen werden gedaan. In het normaal gesproken afgeschermde portaal plaatsen docenten hun tentamens voordat ze worden afgenomen. Vervolgens bleek uit onderzoek dat acht van die tentamens door enkele studenten waren ingekeken. Deze tentamens zijn ongeldig verklaard. Fontys laat weten dat alles in het werk wordt gesteld om dit probleem in de toekomst te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.