Ex-wethouder Jos van Son niet langer verdacht van lekken informatie naar pers

22 januari 2019 om 13:24
nl
Oud-wethouder Jos van Son wordt niet langer verdacht van het lekken van informatie naar het Brabants Dagblad over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem er wel van dat hij de info heeft gelekt aan andere wethouders en/of derden.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Dat zegt zijn advocaat Esther Vroegh. Volgens haar blijkt dit uit een nieuwe tenlastelegging die zij heeft ontvangen in de zaak. Het OM bevestigt desgevraagd dat Van Son alleen nog wordt verdacht van het lekken naar derden.

“De enige juiste beslissing na het bekend worden van het onrechtmatig inzetten van opsporingsbevoegdheden en het afluisteren van mijn cliënt", zegt Vroegh. Ze is wel verbaasd dat Van Son verdachte blijft. “Het betreft hier een groep mensen met dezelfde functie, voor wie ook geheimhouding geldt.” Ze ging ervan uit dat de zaak geseponeerd zou worden.

Journalist afgeluisterd
De zaak werd vorig jaar juli uitgesteld, omdat het OM tijd nodig had om te bepalen wat in dit dossier te doen met gegevens die onrechtmatig verkregen werden. Telefoongesprekken van de betrokken journalist werden afgeluisterd en daar ontstond ophef over. In december werd toch besloten de strafzaak door te zetten.

Het OM verdenkt Van Son en voormalig raadslid Sjef van Creij van lekken. Het vermoeden bestaat dat het raadslid als lid van de vertrouwenscommissie de namen van de kandidaten naar de toenmalig wethouder heeft doorgespeeld. Van Creij en Van Son worden beiden verdacht van schending van hun ambtsgeheim. 

Onthulling
Het Brabants Dagblad meldde in 2017 wie tijdens de strikt vertrouwelijke procedure hadden gesolliciteerd op de functie. De krant onthulde dat de gekozen kandidaat Jack Mikkers eigenlijk tweede keus was. De voorkeur van de sollicitatiecommissie ging uit naar Jan Hamming die toen nog burgemeester van Heusden was, maar die koos op het laatste moment voor Zaandam. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.