Rob uit Geldrop wint prijs met foto over spoordrama Oss: 'Voelt heel dubbel' - Omroep Brabant

Rob uit Geldrop wint prijs met foto over spoordrama Oss: 'Voelt heel dubbel'

23 januari 2019 om 12:57
Rob won een Zilveren Camera met zijn foto.
Rob won een Zilveren Camera met zijn foto.
Verslagen blikken, betraande ogen en collega’s die elkaar ondersteunen. Een foto die is gemaakt van rouwende leerkrachten van basisschool De Korenaer in Oss, een dag na het spoordrama, heeft een prijs gewonnen. Fotograaf Rob Engelaar uit Geldrop sleepte er een Zilveren Camera mee in de wacht.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Hij is ontzettend blij met de prestigieuze prijs, die hij zelf als de ‘Oscar van de fotografie’ ziet. Toch voelt het ook dubbel, vanwege het nieuwsonderwerp. “Je komt als fotograaf vaker op plekken waar het nieuws niet zo leuk is, maar het grote verschil met Oss was echt de collectieve rouw. Het had regionaal een enorme impact, maar ook landelijk. Het gevoel dat daar heerste, ging overal doorheen. Ook bij mij en dat heb ik nog nooit zo sterk gehad.”

Bij het spoordrama in Oss kwamen vier kinderen om het leven. Een leidster en nog een kind raakten zwaargewond. Het zestal was op 20 september met een Stint onderweg. Op een spoorwegovergang sloeg het noodlot toe. De elektrische bolderkar werd aangereden door een trein.

 

Juffen bij bloemenzee
Op de winnende foto van Engelaar zijn de rouwende juffen van de basisschool te zien waar de vier kinderen naartoe gingen. Ze kwamen samen bij de bloemenzee die was ontstaan, vlakbij het spoor. “Hoe moeilijk het onderwerp ook is, je moet het toch op een bepaalde manier vastleggen. Een kwalitatieve manier. Het is heel fijn dat dit wordt gezien door vakjury.”

Engelaar was voor het derde jaar op rij genomineerd voor een Zilveren Camera. Vorig jaar won hij ook, net als nu in de categorie ‘Regio Enkel’. “Het begint zeker niet te vervelen. De eerste plek bereiken is natuurlijk heel knap, maar om het dan vast te blijven houden is ook een behoorlijke prestatie. Een goede drijfveer om te blijven presteren.”

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...