Winkelslogans moeten van PvdA in Tilburgs en niet in het Engels, wij geven vast een voorzetje

23 januari 2019 om 21:32
nl
‘Final round’, ‘sale’, en ‘fitting room’: winkels hangen vol met dit soort Engelse slogans. En daar moet verandering in komen, vindt de fractie van PvdA in Tilburg. Er zouden ‘minder Engelse winkelpuien’ moeten zijn en meer ‘Nederlands of ludiek Tilburgs’ op de ruiten van winkels worden geschreven.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

De raadsfractie roept winkeliers in de Heuvelstraat in Tilburg op hun winkels te ‘ont-Engelsen’. Volgens de raadsfractie staat het vooral in deze straat vol met Engelse slogans. De winkeliers die de leukste teksten in het Nederlands of Tilburgs in hun winkel aanbrengen, maken kans op een prijs. 

“Nog maar enkele winkels maken reclame in onze eigen taal. Als je iets terugbrengt naar de winkel, heet dat tegenwoordig een ‘refund’ en in de kledingzaak gaan we op zoek naar een ‘fitting room’. Dat kan toch best in het Nederlands?”, vraagt de raadsfractie zich af. 

Veul mir as de hèlft er aaf
De PvdA in Tilburg hoopt dat winkeliers met deze ludieke actie hun slogans willen veranderen. Om ze wat inspiratie te geven, vroegen we twee kenners van de Tilburgse taal om ons hier een handje bij te helpen: Paul Spapens (oprichter en oud-voorzitter voor Stichting Tilburgse Taol) en Tim van der Avoird (huidige voorzitter van Stichting Tilburgse Taol). 

Onderstaand staan Engelse winkelslogans met daaronder een mogelijke Tilburgse vertaling (bovenste Tilburgse vertaling is van Spapens, onderste Tilburgse vertaling is van Van der Avoird). 

  • Up to 70% off Kaajvètte korting/ge betòlt hier ginne cènt Veul mir as de hèlft er aaf
  • Join the carnival Ge doet toch ôk meej aon karneval? Doe meej, meej et karneval!
  • Get ready for vacay Zèdde klaor vur verkaansie? Zèdde al klaor vur oe verkaansie?
  • Update your home Zörgt dè oew hèùs bè de tèèd blèft Mòkt oew èège höske et schonst
  • Hard to find Dès verrèkkes moeilijk te vèène Verèkkes laasteg te vèène
  • Colors of spring In 't vurjaor zie 't in Tilbörg gruun èn gèèl Rôod, brèùn èn gèèl
  • For real woman Vur alle schôon mèdjes Vur paoskiepen èn aandere frêete vrammese

Wat de prijs zal zijn, wil de fractie nog niet verklappen. "Het heeft in elk geval een relatie met onze stad." Winkeliers moeten dus snel aan de slag, en zeker voor de 'final round', of volgens Van der Avoird het 'liste toerke'. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.