Eis: 12 jaar cel voor mislukte moordaanslag op Bianca uit Oss, 'Hij heeft mijn leven kapot gemaakt'

1 februari 2019 om 16:57
Onderzoek na de beschieting van een rijschoolhoudster uit Oss. (foto: SQ Vision)
Onderzoek na de beschieting van een rijschoolhoudster uit Oss. (foto: SQ Vision)
"Geen straf is hoog genoeg". Het zijn de woorden van Bianca van der H. gericht aan de vermoedelijke schutter. "Je hebt mij mijn leven niet afgenomen, maar je hebt het wel kapot gemaakt". Twee keer werd er een aanslag gepleegd op het leven van de Osse rijschoolhoudster. Twee keer overleefde ze.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Een kille, gewetenloze daad noemt de officier van justitie het. De vermoedelijke dader, Marco F., hoort het bijna onbewogen aan. Toch was hij het die Bianca in haar eigen huis zonder blikken of blozen zou hebben neergeschoten in 2015.

Beschoten met pistool

De rijschoolhoudster had een afspraak met iemand die rijlessen zou komen betalen. Eenmaal bij haar binnen richtte hij een pistool op haar en schoot. Bianca dook weg in de bank, waardoor de kogel alleen haar arm schampte. De man haalt nog een paar keer de trekker over, maar het pistool weigerde. Daarop vluchtte hij weg.

De man die nu voor de rechter staat, komt in beeld doordat in zijn auto eenzelfde type wapen wordt gevonden, waarvan de patroonhouder ontbreekt. Die is bij Bianca thuis achtergebleven, met kogelhuls. Ook lijkt hij erg veel op bewakingsbeelden uit een telefoonwinkel, waar de telefoon is gekocht waarmee Bianca gebeld is om de afspraak over rijlessen te maken. Justitie vermoedt dat deze man in opdracht van iemand anders Bianca probeerde te vermoorden.

Wachten op privacy instellingen...

 

Bekende in criminele milieu

Bianca van der H. is zelf ook niet van onbesproken gedrag. Ze is zelfs een bekende in het criminele milieu. Bianca was de vriendin van Hans van Geenen, die in 2008 werd gedood bij een schietpartij op de A73 tussen Venlo en Nijmegen. Het vermoeden is dat dat een afrekening betrof in het drugsmilieu. Zelf zat ze ook in de hennepteelt. 

LEES OOK: Wapen moordpoging Oss is teruggevonden bij verdachte tbs'er

Herkend op foto

Als H. zèlf in de gevangenis zit, ziet ze op de celdeur van een medegevangene een foto. Het zou de nieuwe vriend van die gevangene zijn. Bianca herkent hem echter als de man die haar probeerde dood te schieten in haar huis. 

Wachten op privacy instellingen...Marco F. beroept zich op zijn zwijgrecht, hij zegt alleen dat hij er niets mee te maken heeft. Maar slachtoffer Bianca van der H. zegt dat ze vrijdag in de rechtbank zijn stem herkent en er zeker van is dat dit de schutter is.  Ook zegt ze in haar slachtofferverklaring dat hij haar leven niet heeft afgenomen, maar het wel kapot heeft gemaakt. “Geen straf is hoog genoeg”, zegt ze.

Omdat Marco F. niets wil zeggen, is het gissen naar het motief. Justitie denkt dat Martien R. mogelijk de opdrachtgever voor de moord is. R. is niet alleen haar ex, maar ook lid van een beruchte Osse misdaadfamilie. Marco F. belde op de avond van de aanslag op Bianca vermoedelijk een aantal keer met Martien R. Hij werd opgepakt, maar ook weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Ook werd R. verdacht van de moord op Hans van Geenen, maar in hoger beroep werd hij daarvan vrijgesproken. 

Justitie eist een gevangenisstraf van twaalf jaar en tbs tegen de verdachte voor poging tot moord op Bianca van der H. De officier noemde het een ‘kille gewetenloze daad'. De rechter doet op 28 februari uitspraak. 

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...