Bijna drieduizend varkens omgekomen bij grote stalbrand Biezenmortel

BIEZENMORTEL - Bij een grote stalbrand in Biezenmortel zijn vrijdag bijna drieduizend varkens omgekomen. Drie van de vier stallen zijn in vlammen opgegaan. De vierde stal liep rookschade op. De brand was vrijdagavond onder controle. Het nablussen duurde nog de hele nacht.

Hoeveel dieren de brand hebben overleefd, is niet duidelijk. Een dierenarts werd opgeroepen om de kwaliteit van leven te bepalen van de varkens die nog leefden. Dat gebeurde met varkens die in de vierde stal stonden.

Drieduizend in plaats van duizend
Lange tijd werd gedacht dat er ongeveer duizend varkens de brand niet hadden overleefd. Vrijdagavond rond middernacht werd bekend dat het om bijna drieduizend dieren ging. Dat is nagenoeg het gehele aantal dieren dat op de boerderij stond.

Het vuur ontstond iets voor vier uur vrijdagmiddag. Rond kwart over zes kon de brandweer een stuk of tien varkens redden uit een brandende stal. De brandweer vreesde al aan het begin van de brand voor de levens van de dieren. "Als ze niet door de vlammen overlijden, dan gebeurt het wel door de stress", aldus de brandweer eerder.  

Geen strafrechtelijk onderzoek
De politie meldt dat er geen strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de brand. "We hebben geen aanwijzing dat er een strafbaar feit is gepleegd." 

De grote brand begon in eerste instantie in één stal. Aan het begin van de avond sloegen de vlammen over naar een tweede en derde stal. Op de boerderij staan vier stallen die aan elkaar geschakeld zijn. De brandweer probeerde het vuur onder controle te houden zodat het niet over zou slaan naar de vierde stal.

De tekst gaat verder na de videofragmenten.

 

De stal waar de brand begon, is zeventig meter lang bij twintig meter breed. De brandweer kon daar vanwege eigen veiligheid niet naar binnen om de varkens te redden. "Het is te gevaarlijk", vertelde een woordvoerder van de Veiligheidsregio. In totaal waren er dus ongeveer drieduizend varkens op de boerderij. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

LEES OOK: De grote stalbrand in Biezenmortel in tien foto's en video's

De rook was lange tijd dik en trok richting Udenhout. De hele omgeving is afgezet. De brandweer heeft een NL Alert verstuurd. Er wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Vooralsnog is er geen asbest waargenomen. De gemeente Haaren waarschuwt nog voor stankoverlast in de omgeving.

 

 

 

 

Luister hier naar de veiligheidsregio over de brand.

Duizend varkens vast in brandende stal.