Wel of geen 'kwekdempers'? Musicerende Oeteldonkse jeugd heeft geen oren naar oordopjes met carnaval

3 februari 2019 om 16:50
nl
Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch wil de musicerende jeugd tijdens de Oeteldonkse carnaval aan de oordopjes krijgen. Zondagmiddag kwam een oorarts van het ziekenhuis 'kwekdempers' uitdelen aan kinderen die muziek maken. Maar er zijn er maar weinig die daar oren naar hebben.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Lawaai maken doen ze genoeg, de jeugdige muzikanten tijdens de jaarlijkse KoekerellenKwek in café de Smidse. Een jongen die hard op zijn trom slaat ziet het nut niet in van oordopjes. Ook een trombonespeler stelt: "Ik heb Oeteldonkse oren, die kunnen daar tegen." Een andere jongen ziet het niet zitten, omdat je de muziek volgens hem minder goed hoort met oordopjes. Het is duidelijk, op een enkeling na loopt de Oeteldonkse jeugd nog niet warm voor de kwekdempers.

Gehoorschade
Keel-, neus- en oorarts Susanne Balter heeft nog een lange weg te gaan met haar missie om de jeugd aan de oordopjes te krijgen. Toch is ze ervan overtuigd dat het noodzakelijk is: "Eén op de zeven kinderen tussen negen en elf jaar heeft gehoorschade, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het is een kwestie van gewenning. Het moet net zo gewoon worden als het dragen van een helm bij het skiën." 

Tijdens carnaval wil het Jeroen Bosch ziekenhuis duizend oordopjes uitdelen aan musicerende jeugd in Oeteldonk. De minister van jeugdzaken van de Oeteldonkse club, William Koppers is alvast voorstander: "Wij staan er heel positief tegenover. Ik denk dat het iets is waar wij aan moeten wennen. Dus laat dit maar een nieuwe trend worden en onderdeel van de Oeteldonkse traditie."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Gelukkig voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis is er ook een enkeling te vinden die wél oordopjes draagt: "Om mijn moeder een plezier te doen", zegt een jongen. Een meisje dat ze ook al draagt, is tevreden: "Het dempt het geluid een beetje, maar je kan alles prima horen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.