Video

Zeker 7000 euro schadevergoeding slachtoffers chroom-6, zieken krijgen meer

6 februari 2019 om 16:42
nl
De mensen die werden blootgesteld aan chroom-6 tijdens het schuren van museumtreinen in Tilburg krijgen een schadevergoeding van zevenduizend euro. Mensen die ziek zijn geworden of waarbij dat in de toekomst gebeurt, krijgen daar nog een bedrag bovenop variërend van 5000 tot 40.000 euro. De gemeente Tilburg en NedTrain, een dochteronderneming van de NS, worden verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaakte leed.
Geschreven door

De gemeente en NS hebben tussen donderdag en woensdag 'intensief overleg gevoerd' en kwamen samen tot deze regeling. "Ik sta hier met een groot gevoel van schaamte. Ik zeg niet veel nieuws als ik zeg dat wij allemaal enorm veel steken hebben laten vallen", zei Roger van Boxtel, president-directeur van de NS, tijdens een persconferentie. De regeling kost in totaal 10 miljoen euro. De gemeente Tilburg en de NS betalen allebei de helft.

Panel en steunpunt
Er wordt ook een deskundigenpanel opgericht. Daar kunnen slachtoffers terecht als ze vinden dat ze recht hebben op meer schadevergoeding, omdat ze bijvoorbeeld niet meer kunnen werken. Het panel geeft advies aan de gemeente, zodat de betrokkenen niet in lange procedures terechtkomen.

Ook komt er een steunpunt, waar slachtoffers lotgenoten kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor een luisterend oor.

Verf afschuren
Een onafhankelijk commissie  concludeerde vorige week dat de gemeente en NedTrain verantwoordelijk zijn voor het leed van 800  Tilburgse werklozen, die in ruil voor hun uitkering oude treinstellen moesten afschuren. In de verf van die treinstellen zat het kankerverwekkende chroom-6.

NedTrain bleek al die tijd te weten hoe gevaarlijk chroom-6 is, maar heeft dat nooit doorgegeven aan de gemeente Tilburg en aan het re-integratiebedrijf tROM die de werklozen aan het werk zette. Maar ook de gemeente Tilburg heeft flinke steken laten vallen. Ze hadden veel strenger de Arboregels moeten naleven en onderzoek moeten laten doen naar de samenstelling van het schuurstof. Maar vooral de manier waarop er omgegaan werd met de werklozen binnen tROM werd afgekeurd. Ze werden veel te hard aangepakt en ook de leiding in de werkplaats werd aan haar lot overgelaten. 

Vakbond

De FNV maakte woensdag bekend dat vakbond een onderzoek wil naar waar in Nederland nog meer met chroom-6 gewerkt wordt. Ook zou er een landelijk compensatiesysteem moeten komen voor slachtoffers. Volgens vice-voorzitter Kitty Jong van FNV laat deze zaak zien dat actie nodig is. "Dit kan zo niet langer. We strompelen van incident naar incident."

De Tilburgse gemeenteraad moet het voorstel van het college van B en W nog goedkeuren. Dat doet ze op maandag 18 februari. Komende maandag mogen de chroom-6-slachtoffers inspreken in de raad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.