Video

Theaterpubliek Etten-Leur beslist mee over nieuwe theaterstoel: 'Wij moeten er tenslotte in zitten'

6 februari 2019 om 22:10
nl
In de centrale hal van theater De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur is een hoek ingericht waar bezoekers op twee stoelen kunnen proefzitten. Het theater gaat binnen nu en enkele jaren naar een nieuw pand. En bij een nieuw theater horen natuurlijk ook nieuwe stoelen. De proefzitters mogen op een formulier hun voorkeur opgeven.
Profielfoto van Guus Beenhakker
Geschreven door
Guus Beenhakker

Voorafgaand aan de theatervoorstelling van woensdagavond worden de stoelen veelvuldig uitgeprobeerd. "Ik vind het goed dat ze de mening van de bezoekers horen", reageert een van de theatergangers. "Wij moeten er tenslotte in gaan zitten." Er staan twee varianten, een smallere en kleinere en een die wat breder is. Beide stoelen zijn rood. "Maar stoel 1 is warmer rood, dat is wel beter", zegt een mevrouw. "Maar stoel 2 is zachter", aarzelt ze.

 

Lilliputterbenen
De recensies worden binnen no time opgetekend en in een speciaal daarvoor bestemde brievenbus gestopt. De meeste mensen hebben hun mening al snel paraat. "Het is net alsof dit voor mensen met lilliputterbenen is gemaakt", zegt een gast. "Die tweede is veel beter. Daar kan ik lekker in wegzakken."

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Nieuwe Nieuwe Nobelaer
Het theater gaat binnen enkele jaren verbouwd worden. Dan verhuist het naar een nieuwe plek, een stukje verderop. Eigenlijk krijgt Etten-Leur een nieuwe Nieuwe Nobelaer. "Behalve nieuwe stoelen krijgt het pand ook een verplaatsbare tribune", vertelt Ragna Ferwerda van het theater.  "We vinden het belangrijk voor de toegankelijkheid van het gebouw dat het publiek mee mag beslissen over welke stoel er straks in de zaal moet komen."

Sinds maandag staan de stoelen er. De brievenbus met de reacties is al een keer geleegd. "Ik ga alleen nog niet verklappen wat de mensen antwoorden", zegt Ferwerda om de toekomstige testers een schone lei te geven. De hele maand februari kan er nog in de hal op de stoelen worden gezeten.

Zitten
Een veelgehoorde opmerking van de mensen die op de stoelen zitten, is dat ze er maar hooguit een paar minuten gebruik van kunnen maken. Terwijl ze er tijdens een show misschien wel twee uur op zouden moeten zitten. Daar heeft het theater een oplossing voor. "In maart verhuizen we ze naar de theaterzaal. Dan kunnen mensen ze langer gebruiken."

Om er in maart een hele voorstelling op te mogen zitten, kunnen mensen zich aanmelden. Dat kan door een mail te sturen aan [email protected]. Onder de aanmelders worden tickets verloot om de stoelen gratis een voorstelling lang te komen uitproberen. De aanmelding moet dan wel uiterlijk op 15 februari binnen zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.