Ireen Wüst grijpt naast wereldtitel op 3000 meter op WK Afstanden

7 februari 2019 om 18:09
nl
Ireen Wüst is als vijfde geëindigd op de 3000 meter op het WK Afstanden in Inzell. Martina Sáblíková won de afstand. Antoinette de Jong werd tweede.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Wüst werd vorig jaar nog wereldkampioen op deze afstand, maar speelde nu geen rol van betekenis en eindigde 2,5 seconden achter winnares Martina Sáblíková. De Tsjechische oudgediende (31) reed met 3.58,91 een baanrecord. Wüst knokte voor wat ze waard was, maar ging in de laatste twee ronden behoorlijk stuk. 

Achter De Jong eindigde de Russin Natalia Voronina op de derde plaats (3.59,99). Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op deze afstand, belandde op de vierde plek (4.00,47). De onttroonde titelhoudster Ireen Wüst moest genoegen nemen met de vijfde plek (4.01,45).

Tevreden was Wüst niet. “Maar met een podiumplaats was ik dat zeker wel geweest”, verzekerde de 32-jarige Brabantse topschaatsster. 

Overlijden
De kans op titelprolongatie was vooraf klein na de zware tijd die ze door het overlijden van haar hartsvriendin en oud-schaatsster Paulien van Deutekom achter de rug heeft. In 2009 greep de vijfvoudig olympisch kampioene voor de laatste keer naast een WK-medaille op de 3000 meter.

“Het was geen speciale rit, maar het ging best ok. Ik zat echter na afloop helemaal kapot. Het is zoals het is. Ik haal genoeg pluspunten uit mijn race. Het begin was gewoon goed en dat geeft me vertrouwen voor de 1500 meter op zondag'', zei Wüst, die vrijdag (ploegachtervolging) en zaterdag (1000 meter) eveneens in actie komt. “Ik kan hier lekker doorgroeien naar mijn niveau dat ik eerder dit seizoen al wel haalde. Dan kan ik bij de WK allround begin maart in Calgary het alsnog laten zien.”

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.